Ново невријеме над Хрватском, упозорење и у Србији

Агенције
Ново невријеме над Хрватском, упозорење и у Србији

Најављено је ново невријеме у Хрватској након разорне олује која је у сриједу поподне погодила Хрватску и однијела четири живота, а упозорење је издато и у Србији.

Како се може видјети на више метеоролошких страница које прате тренутне временске услове, ново невријеме у овим тренуцима у Хрватску долази из Словеније. 

Једна од више фронти која долази из Словеније већ је стигла над Загреб. Кретала се из смјера Новог Загреба и тренутно је над Самоборским горјем и већим дијелом Загреба. У Загребу је око 9:15 почело грмјети. 

Из приближно тог смјера дошла је и снажна олуја у сриједу поподне.

Друга фронта је из Словеније стигла на подручје Горског котара, конкретније Делница и Врбовског, и иде према Огулину. 

Трећа се фронта креће од словенске Постојне према хрватској граници. 

Упозорење цивилне заштите

Цивилна заштита је нешто прије 9.30 издала упозорење.

"Грмљавинско невријеме из Горског котара креће се у смјеру карловачког и загребачког подручја. Између 9 и 10 сати на том подручју треба очекивати изражене пљускове, муње те пролазно јак вјетар, у мањој мјери и тучу", објавила је Цивилна заштита, позивајући се на ДХМЗ.

Данас и сутра очекују се нова озбиљнија невремена. 

Према прогнози ДХМЗ-а, данас ће бити барем дјеломично сунчано и нестабилно. 

На западу киша већ пријеподне, а од средине дана пљускови и грмљавина у већини копнених предјела те на сјеверном Јадрану. 

Притом ће пљускови локално бити изражени, а могуће је и грмљавинско посебно крајем дана.

У Далмацији ће бити претежно сунчано, а навече су на сјеверном дијелу могући пљускови. Вјетар слаб до умјерен југозападни и југоисточни. На Јадрану југозападни и јужни вјетар те југо. Највиша дневна температура између 27 и 32, на Јадрану од 31 до 36° степени.

Издато је наранџасто упозорење за цијелу земљу због могућих грмљавинских невремена. Само је на дубровачком подручју на снази црвено упозорење на топлински талас.

Будите спремни на јача грмљавинска невремена која могу проузроковати велику штету и заштитите се од муња. Могућа су оштећења на имовини те на дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари вјетра и туча. Могући су прекиди у активностима на отвореном те у промету", упозорава Метеоаларм.

Објављена је и таблица опасности по сатима.

Упозорење у Србији

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорења за Београд на вјетар олујне јачине, као и грмљавину са градом.

"Данас (21. јула) се у региону Београда очекује ветар олујне јачине са ударима ≥ 17 м/с (≥ 60 км/х). Вјероватноћа је 80 одсто", наводи се у објави РХМЗ-а на Твитеру.

У другој објави РХМЗ је упозорио и на локалну појаву грмљавине са градом у региону Београда, са вјероватноћом од 85 одсто.

Подсјетимо, за већи дио БиХ издато је наранџасто упозорење за наредна два дана због локалних пљускова, праћени грмљавином и појачаним вјетром, а могућа је и појава града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана