Нови устанак 11. јануара

Агенције
Нови устанак 11. јануара

Љубљана - На друштвеним мрежама кружи позив за нове протесте у Словенији, којим се грађани позивају на "други општенародни устанак" 11. јануара, пренијеле су агенције.

Претходне демонстрације биле су одржане у Љубљани под слоганом "Тражимо оставку политичке елите".

Неколико група на "Фејсбуку" навело је да ће протести бити већи и гласнији од првог такозваног општенародног устанка одржаног 21. децембра, пренијела је словеначка агенција СТA.

Aнонимни организатори протеста најавили су да ће окупљање почети у пола пет послијеподне на Конгресном тргу.

- Показаћемо да се овдје не ради ни о љевици, нити десници, већ о Словенији, која је у сталном власништву свих грађана - наведено је у позиву једне групе путем "Фејсбука".

Те групе савјетују све који не могу да дођу у Љубљану да у то вријеме организују сопствене протесте под истим слоганом.

Демонстранти се позивају да буду мирни, да се ограде од било каквог вандализма и насиља против полиције.

Први "словеначки народни устанак" одржан је прије нешто више од седам дана, када се у Љубљани и неколико других градова широм земље окупило око 5.000 људи, који су протестовали против политичких словеначких елита и социјално-економске ситуације, наводи СТA.

Протести су изненађење за све који Словенију доживљавају као доброг ђака који је урадио све домаће задатке. Економска криза показала је, међутим, да је земља углавном живјела од старе славе и да нема довољно новца да се идила одржи. Зато има много повода за протесте.

Најједноставнији одговор на питање "шта је запалило Словенију" био би - нови радари у Марибору. За само двије седмице у граду са 100.000 становника наплаћено је безмало 30.000 казни за брзу вожњу, па су Мариборчани почели да протестују против радара и траже смјену градоначелника Франца Канглера. Сумњиво им је, кажу, то што новац не иде у градску касу, него приватнику са којим се градоначелник, познат по злоупотребама положаја и корупцији, договорио о обнови мариборских саобраћајница.

Протести су услиједили и у другим градовима, јер Канглера сматрају оличењем свих мана словеначких политичара.

Избори

Словеначки медији пренијели су да ванредни парламентарни избори сада, међутим, не би Словенији донијели промјену политичке сцене коју демонстранти желе.

- Побиједила би или опозиција или позиција, а то није оно што демонстранти желе. Они захтијевају да се институције промијене - указао је економски аналитичар и публициста Радо Пездир.

Словеначки протести разликују се од оних у другим европским државама у економској кризи, јер се не протестује против мјера штедње, него против понашања политичара које је довело до кризе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана