Нови талас насиља у Скопљу

Агенције
Нови талас насиља у Скопљу

Скопље - Најмање четири особе су повријеђене, а неколико аутобуса је каменовано у серији инцидената који су се јуче догодили у Скопљу, уочи најављених протеста Албанаца, пренијеле су агенције.

Неколико група насилника каменовало је аутобусе и упадало у возила градског превоза у серији инцидената за које се страхује да представљају увод у нови талас насиља у Скопљу, тим прије јер су за петак заказане нове демонстрације Албанаца.

Повријеђене су најмање четири особе, укључујући и дјечака који је претучен испред једне од скопских школа.

Македонска полиција појачала је снаге распоређене на улицама престонице, али нападачи још нису идентификовани, мада напади на путнике и возила градског превоза у том граду трају мјесецима.

У покушају да спријечи даљи раст тензија, македонска Исламска заједница позвала је вјернике на разум, а политичке партије да не злоупотребљавају вјеру, јер ће демонстрације у Скопљу почети одмах послије молитве у петак.

На друштвеној мрежи "Фејсбук" јуче се појавио позив за нове протесте Албанаца у Скопљу у петак у подне, послије молитве у Јахја-пашиној џамији, пренијеле су агенције.

Према најавама на тој друштвеној мрежи, позвани су сви Албанци да у петак послије молитве у џамији дођу на протест пред зграду Владе. Протест се поново организује, како је објашњено, због пребијања младих Албанаца током протеста Македонаца, одржаног прошлог петка.

Организатори протеста најављеног за петак напоменули су да је рута иста као и она током суботњих демонстрација Албанаца - од џамије до зграде Владе. Протест још није пријављен полицији Македоније.

- Будно пратимо све информације и најаве, али до сада немамо званичну пријаву да ће неко организовати протесте - кажу из македонске полиције.

Протекле седмице улице Скопља биле су поприште сукоба са полицијом, јер су демонстрирали прво Македонци, а одмах затим и Албанци. Директан повод за насилне протесте било је именовање некадашњег команданта албанских герилаца Талата Џаферија за министра одбране.

Сукоби

У сукобима који су два дана паралисали Скопље повријеђено је десетак особа, запаљени су аутобуси, превртани аутомобили, а поразбијани су и излози на већем броју продавница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана