Нови сусрети Дачића и Тачија у јуну

Агенције, Данас
Нови сусрети Дачића и Тачија у јуну

Београд -- Премијери Србије и Косова Дачић и Тачи, требало би да се током јуна сретну још неколико пута у Бриселу, незванично сазнаје Данас.

Извори тог листа тврде да су за примјену Споразума о начелима за нормализацију односа Београда и Приштине, парафираног 19. априла, предвиђени "кратки" рокови - за полицију наредне двије недјеље, правосуђе до краја јуна, док су локални косовски избори, који би требало да се спроведу и у већински српским општинама, остављени за јесен, што је и Тачи најавио.

Како је Данасу незванично речено, још се не зна да ли ће Београд до новембра и потписивања Споразума, када се очекује и отварање питања чланства Приштине у УН, донијети уставни закон о КиМ или ће примена овог документа бити рјешена посебним законом, мада се не искључује ни евентуална промјена Устава Србије 2014. године.

Маја Коцијанчић, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност, није могла да потврди сазнања Данаса, нити да прецизира датум слиједећег Дачићевог и Тачијевог сусрета. Она каже да се "дијалог наставља на свим нивоима". На питање нашег листа да ли су послије усвајања Плана примјене могуће измјене Споразума и какве додатне гаранције ЕУ може да пружи Београду, на чему инсистирају српски званичници, Маја Коцијанчић одговара да је "сад потребна имплементација споразума из априла".

Према сазнањима Данаса, за петак су планиране нове консултације политичких представника косовских Срба о формирању привремене скупштине АП КИМ, које је незванично најављено за идућу недјељу. Косовски Срби тврде да ће то бити њихов одговор на "неуставни бриселски споразум".

Крајем недјеље премијер Дачић и први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић требало би да поново у Београду разговарају с председницима српских општина на сјеверу КиМ. Извори Данаса спекулишу да су Срби са сјевера имали консултације са шефом владине Канцеларије за КиМ Александром Вулином, који је прије тога у Београду званично обавестио новинаре да његова оставка због неслагања са бриселским споразумом није неопозива и да остаје на досадашњој државној функцији због захтјева косовских Срба и Александра Вучића.

Тачан дан Дачићевог и Вучићевог сусрета са политичким представницима Срба са сјевера - четвртак или петак, јуче није могао да потврди ни Вулин. Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије најавио да ће послије одбијене оставке "спроводити политику Владе, водећи рачуна шта о бриселском споразуму мисле Срби са КиМ".

Вулин сматра да је "боље да на примени Споразума ради неко ко на овај документ има примједбе, у чему није усамљен". Он је указао и да је "Вучићева посјета сјеверу КиМ показала шта је званична политика Владе Србије".

"Бриселски споразум постао је део наше реалности и као такав утиче на свакодневни живот свих који живе на КиМ. Радићу на томе да се та реалност никако не мења мимо интереса наше државе и нашег народа", појаснио је шеф Канцеларије за КиМ.

На питање зашто власт статусно неутралним сматра споразум којим су признати закони и правосудни систем самопроглашене косовске државе, Вулин је одговорио да је тај документ "статусно неутралан све док о томе коначну одлуку доноси Скупштина Србије и док наши држављани нису у обавези да прихвате друго држављанство". Он тврди да ће се на КиМ "српске институције мењати, али неће престати да функционишу", чему у прилог говори и да ће их "Србија транспарентно финансирати".

Премијер Ивица Дачић оцјенио је јуче да "не очекује веће тешкоће" у спровођењу бриселског споразума до 27. и 28. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана