Нови случајеви заразе вирусом карона: У Хрватској укупно 11, у Словенији шест обољелих

Срна, Анадолија
Нови случајеви заразе вирусом карона: У Хрватској укупно 11, у Словенији шест обољелих

ЗАГРЕБ, ЉУБЉАНА - Клиника за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" у Загребу потврдила је да је још једна особа заражена новим вирусом корона, што значи да је до сада у Хрватској потврђено 11 обољелих особа, док су у Словенији забиљежена још три новообољела, тако да је број заражених порастао на шест.

Када је ријеч о новообољелом у Хрватској, ради се о блиском породичном контакту другог болесника с коронавирусом у Вараждину, навели су у петак у ванредном саопштењу из Стожера цивилне заштите Републике Хрватске.

Три нова случаја заразе у Словенији потврдили су синоћ инфектолози и представници Министарства здравља и националног Института за јавно здравље.

Ријеч је о млађем мушкарцу из источног дијела Словеније и о пару који је боравио у Италији.

Први заражени у Словенији је шездестогодишњак, који је боравио у Мароку и онда се вратио у Словенију преко Италије, а вирусом корона заражена су и два његова сапутника. Обољели су хоспитализовани, а инфектолози кажу да је њихово стање стабилно и да показују различите симптоме, већина углавном благе.

Ако сљедећих дана буде нових случајева заражених који не показују симптоме болести, они ће вјероватно остати у кућној изолацији.

Новим типом вируса корона (ЦОВИД-19) који је избио у кинеском граду Вухану, у свијету је заражено 97.945, а од посљедица заразе умрле су 3.383 особе. Зараза је потврђена у више од 80 земаља, а више је људи заражено и умрло од посљедица заразе него од тешког акутног респираторног синдрома (САРС) и блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС).

Први случајеви забиљежени су у Кини, а за три мјесеца се проширио на десетине земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана