Нови протестни скуп против ћирилице у Вуковару

Танјуг
Нови протестни скуп против ћирилице у Вуковару

Вуковар - У Вуковару је данас почео још један протест против увођења ћирилице у службену употребу у граду, а учесници из цијеле Хрватске, углавном хрватски борци у посљедњем рату, од јутра су долазили у град аутомобилима или аутобусима, преноси Танјуг.

Протест који је симболично почео у 12:05 часова организовао је “Штаб за одбрану хрватског Вуковара” који ће на крају програма прочитати свој проглас и захтјеве који ће бити упућени Влади и Сабору.

Према ријечима портпарола штаба Здравка Комшића, Штаб је јуче поднио Уставном суду захтјев за оцјену уставности Закона о правима националних мањина.

У коментару на приједлог да Овчара и нека друга мијеста страдања Хрвата буду изузета из примјене закона који уводи двојезичност у граду, Комшић је рекао да би цијелу град требало да буде изузет из закона.

- Након протеста на коме ће бити преко 20.000 људи, очекујемо да ће се одустати од увођења двојезичности у Вуковару, а ако тако не буде, организоваћемо велики протест у Загребу - рекао је Комшић прије протеста.

Српски језик и ћирилица треба да буду уведени као службени по законским прописима да се у мјестима у којима живи више од трећина припадника неке мањине, њен језик и писмо могу бити службени.

По попису из 2011. у граду живи 34,87 одсто Срба који очекују да се створе услови за спровођење закона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана