Нови предсједник не жели Жугића на челу ЦБЦГ: Милатовић повлачи Ђукановићев предлог за гувернера

ГС
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић повући ће из скупштинске процедуре предлог за именовање Радоја Жугића за гувернера Централне банке (ЦБЦГ), који је дао његов претходник Мило Ђукановић. То је „Дану” потврђено из службе за информисање предсједника Црне Горе.

Жугићу је мандат истекао половином октобра и он је један од ријетких, ако не и једини, функционер који није смијењен ни након парламентарних избора 30. августа, ни након формирања мањинске владе. Половином априла у Скупштини су усвојене измјене и допуне Закона о Централној банци, којима је гувернер требало да се бира на конкурсу који би спровела скупштинска тијела, а не на предлог предсједника државе, и према којима једно лице не може три пута да буде гувернер.

Предлог ће упутити кад се конституише нови сазив Скупштине.

Милатовића су новинари листа "Дан" питали и да ли је размишљао о кандидатима за гувернера и да ли већ има особу коју ће предложити за ту функцију.

– Предлог за именовање гувернера Централне банке, у складу са овлашћењем из члана 49 став 1 Закона о Централној банци, предсједник Милатовић даће по конституисању новог сазива Скупштине. Имајући у виду важност Централне банке за монетарну и финансијску стабилност и функционисање банкарског система у земљи, предсједник Милатовић предложиће кандидата вреднујући његове/ њене стручне референце и досадашња радна достигнућа, као и допринос који кандидат може дати у циљу стабилности финансијског сектора и приближавања Црне Горе Европској унији - поручили су из Службе за информисање.

Жугићу је ово други мандат на челу ЦБЦГ. Први је прекинуо усред мандата због преласка на мјесто министра финансија. Измјене и допуне Закона о ЦБЦГ, иако су усвојене половином априла, нису ступиле на снагу, јер их Ђукановић није потписао након што је распустио Скупштину, тако да је по закону и даље у надлежности предсједника да предлаже Скупштини гувернера. Милатовић вјерује да ће тако и остати и након формирања новог сазива Скупштине.

- Питања од значаја за предлагање гувернера Централне банке уређена су Законом о Централној банци, а чланом 49 став 1 тог Закона прописано је да гувернера именује Скупштина, на предлог предсједника Црне Горе. Дјеловање Скупштине, у смислу измјена и допуна цитираног закона, које је било критиковано од стране наших партнера из међународних финансијских институција, предсједник Милатовић види као реакцију на одлуку бившег предсједника Црне Горе да Скупштини за гувернера Централне банке поново предложи Радоја Жугића. Став предсједника Милатовића о законима који су усвојени од стране Скупштине Црне Горе, након њеног распуштања, а у односу на које бивши предсједник Црне Горе није предузимао Уставом утврђене обавезе, више пута је саопштен јавности. Предсједник Милатовић очекује да ће нови сазив Скупштине Црне Горе констатовати несврсисходност измјена и допуна Закона о Централној банци, које је усвојио претходни сазив, у контексту нове институционалне реалности и високог степена легитимитета новоизабраног предсједника Црне Горе, чиме би се додатно Централна банка сачувала од директног политичког утицаја - казали су из Службе за информисање предсједника државе.

Истакли су да је предсједник Милатовић увјерен да је пред нама период пуне институционалне консолидације, у коме неће бити потребе да се законодавна активност користи као ретроактивни механизам у односу на непоступање било које институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана