Нови план предвиђа масовно кажњавање у Хрватској

Срна
Нови план предвиђа масовно кажњавање у Хрватској

ЗАГРЕБ - У Хрватској током Ускрса неће доћи до „локдауна“, али је, према плану Штаба цивилне заштите, предвиђено строго кажњавање за кршење епидемиолошких мјера, сазнаје портал „Индекс“.

Због бројних кршења мјера, престаје се са праксом дијељена упозорења и иде се у масовно издавање прекршајних пријава и новчаних казни.

У Националног штабу цивилне заштите сматрају да локални штабови морају преузети знатно већу одговорност, не само за доношење правовремених и конкретних мјера на свом подручју, већ и за њихово провођење.

Од жупанијских штабова се очекује пуно већи ангажман у кажњавању оних који се не придржавају мјера, а то се у прије свега односи на власнике кафића и ресторана, трговине, теретане, али и на грађане када је ријеч о неношењу маски, али и у случајевима недопуштених приватних окупљања.

- Без локалних штабова се не можемо борити са овом пандемијом. Ово није никакво пребацивање одговорности, него једини начин да не уводимо строже мјере у цијелој земљи јер нема смисла да се затвара Славонију ако је тамо ситуација добра, док је у неким приморским жупанијама врло лоша - каже за „Индекс“ извор близак Националном штабу.

Из Штаба не искључују могућност да се, ако жупанијски штабови не покажу довољан ниво одговорности како би се спријечио даљи раст броја заражених, уведу мјере у цијелој земљи, при чему ће нагласак бити на контроли, а не на великим рестрикцијама.

Епидемиолошка ситуација у Хрватској се погоршала, а у посљедња два дана број новозаражених знатно је изнад 1.000, а број нових случајева заразе вирусом корона повећан је за скоро 50 одсто у односу на прошлу седмицу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана