Нови обрачуни у хрватском државном врху

Танјуг
Нови обрачуни у хрватском државном врху

ЗАГРЕБ - Након што је предсjедник Зоран Милановић искористио овлашћење врховног команданта и министру одбране Марију Баножићу забранио обраћање на заклетви војника у касарни у Пожеги, министар се обрушио на хрватског предсjедника и начелника Главног штаба адмирала Роберта Храња, захтијевајући његову оставку.

Баножић је, преноси загребачки Јутарњи лист, од Храња затражио да понесе оставку, због тога што је послушао Милановића и њему забранио да говори.

Министар је притом као један од ранијих “гријехова адмирала”, навео његову намјеру да пошаље војску у БиХ, не прецизирају, међутим, када се и због чега то догодило.

“Чак сте без мог знања и одобрења намјеравали да пошаљете војску преко границе у Босну и Херцеговину па смо скандал избјегли у посљедњем тренутку”, рекао је Баножић.

Храњ је у марту 2020. постао начелник Главног штаба Хрватске војске, а Милановић је јуче министру Баножићу забранио да говори у Пожеги.

Премијер Андреј Пленковић је Милановићеву забрану обраћања Баножићу назвао “пузајућим државним ударом” увјерен да је тим потезом заправо “оснажио положај Баножића у влади”.

Баножић је након инцидента у касарни у Пожеги изјавио новинарима да је затражио смјену адмирала Храња, а Милановић је на то реаговао поруком да је “Храњ само спровео наредбу коју му је он дао, као врховни командант.

За Пленковића је забрана обраћања министру случај “без преседана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана