»Нови лист«: Српска дипломатија успјешнија од хрватске

Агенције
»Нови лист«: Српска дипломатија успјешнија од хрватске

Ријека - Хрватска је доживјела дипломатски пораз од Србије, што оставља "горак укус" прославе 20. годишњице "Олује", а званичном Загребу је посебно болно држање америчке стране - кључне савезнице у тој акцији, пише ријечки "Нови лист".

САД су, наиме, упркос снажном лобирању одбили да пошаљу своје војнике да непосредно учествују на паради у Загребу.

"Српска дипломатија показала се способнијом и успјешнијом од хрватске, која је све своје савезнице у НАТО савезу позвала да пошаљу своје војнике на велику војну параду поводом 20. годишњице 'Олује' 4. августа, али је захваљујући управо снажном притиску Србије, наишла на изузетно хладан одзив", пише ријечки дневник.

Хрватском позиву се, како се наводи, једино одазвала сусједна Словенија, али је потом и она промијенила мишљење и отказала учешће у загребачком мимоходу.

Словеначка министарка одбране Андреја Катич је почетком седмице потврдила да Словенија на војну параду шаље у Загреб 10 гардиста и три авиона типа пилатус, али се убрзо показало да се, министарка залетјела, наводи лист.

"Промјену мишљења у Љубљани објаснили су чињеницом да је ријеч о ''осјетљивом спољнополитичком питању'' за Словенију, за коју су односи у југоисточној Европи од "стратешког значаја".

Наводи се да је словеначки премијер Миро Церар додатно појашњавао да словеначко учешће не би било примјерено, јер ни Словенија не организује војне параде, "па не треба ни да учествује у онима које други организирају".

Штавише, пише лист, Церар је тврдио да је ријеч о "неспоразуму, јер су у Љубљани најприје помислили да се парада у Загребу одржава у оквиру НАТО-а, а накнадно су схватили да то није тачно и да је ријеч о "прослави посебног типа, на којој војна присутност Словеније не би била примјерена".

"Нови лист" указује, међутим, да је отказивање Словеније услиједило након само једног телефонског позива министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је ових дана контактирао Љубљану, баш као, како се наводи, и друге европске пријестонице.

Лист подсјећа на изјаву Дачића да ће учешће других држава на паради у Загребу Београд сматрати "антисрпским".

Хрватска ће се, наводи лист, морати суочити са чињеницом да су све њене европске и атлантске савезнице, понајприје оне главне, попут САД, Њемачке и Велике Британије, добре односе са Србијом и потребу да не наљуте ту земљу, која није чланица ЕУ и НАТО-а, претпоставили "савезничким" "партнерским" са Хрватском.

"За Хрватску је посебно болно држање америчке стране - кључне хрватске савезнице у време 'Олује' - која је упркос снажном лобирању хрватске стране одбила да пошаље своје војнике да непосредно учествују на паради у хрватској пријестоници", наводи лист.

Додаје се да су Американци покушали то одбијање да амортизују објашњењем да ће на паради, поред америчког амбасадора, бити и два америчка генерала, што је "највиши ниво америчког учествовања досад", као и "одраз снаге пријатељства и партнерства између САД И Хрватске".

Ипак, америчко "учешће" на паради са свечане трибне је једно, док би марширање америчких војника раме уз раме с хрватским на самој паради било нешто сасвим друго, чега су свјесни и Загреб и Вашингон, али и Београд, пише "Нови лист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана