Нове мјере у црквама у Словенији, вјерници остављају папирић са бројем телефона

Срна
Нове мјере у црквама у Словенији, вјерници остављају папирић са бројем телефона

ЉУБЉАНА - Вјерници у Словенији убудуће ће на улазу у цркву прије мисе морати оставити листић са својим телефонским бројем, без имена и презимена или адресе, пише у новој црквеној препоруци усклађеној са здравственим властима ради спречавања ширења ковида-19.

Мјера ступа на снагу сутра, а биће примјењивана само приликом свечаних миса недјељом и празницима, јер на мисама током седмице присуствује мање вјерника које свештеник обично све познаје, наводи се у обавјештењу за свештенике.

Подаци о онима који су присуствовали вјерској служби морају се чувати 30 дана, а у случају заразе или епидемије требају се предати надлежнима како би утврдили контакте са зараженим.

Кутија с листићима на којима су телефонски бројеви вјерника уништава се након 30 дана ако се прије тога не установи да је у цркви боравила инфицирана особа.

Ако се број заражених у жупи значајно повећа, свештеник током мисе мора носити маску, а кризме су допуштене само на отвореном. Мисе на отвореном за највише 500 људи допуштају се ако је осигурано да је међу вјерницима прописана физичка дистанца, а ако не, сви морају носити маске, дезинфиковати руке и предати своје телефонске бројеве, преносе медији.

Нове мјере и посебне рестрикције уведене су и за друга вјерска окупљања, дружења, духовне вјежбе и семинаре, а до даљњега су опозване и све дозволе за духовне семинаре и предавања која изводе бискупи, редовнице, редовници и лаици из иностранства. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана