Нова врућа тема у Црној Гори: Пописом спријечити да Срби постану мањина

Александар Стојановић
Нова врућа тема у Црној Гори: Пописом спријечити да Срби постану мањина

ПОДГОРИЦА - Попис становништва у Црној Гори најављен за наредну годину нови је изазов за црногорско друштво и кључна тема црногорских политичара, али и историчара.

Док појединци наводе да Србија намјерава да повећа број Срба у региону и да Црној Гори практично пријети нестанак, аналитичари и представници српског народа кажу да је циљ управо супротан, да је неопходно зауставити политизацију и даље смањивање броја Срба, како они не би постали мањина. Историчар Миливоје Бешлин рекао је за подгорички радио “Антена М” да је “питање Срба у региону, а нарочито у Црној Гори, главна тема у Србији у већ годину дана” и да ће званични Београд током предстојећег пописа бити, како тврди, врло активан, као и током парламентарних избора, с циљем да се повећа број Срба у Црној Гори.

- То питање биће олакшано са формирањем нове владе, јер су побједници избора под утицајем Србије, СПЦ и Амфилохија. Вучић, његови министри, Додик, медији и утицајни националистички интелектуалци, сви су фокусирани на тај попис. На крају, циљ је скршити државност Црне Горе да би Србија добила излаз на море - рекао је Бешлин.

Према попису становништва одржаном 2006. године број Срба је био на 32 процента, а већ 2011. године смањен је за око четири одсто. Посланик Демократске фронте у црногорском парламенту Јован Вучуровић каже за “Глас Српске” да је оваква изјава још један одраз мржње коју пласирају “антисрпски настројени Ђукановићеви плаћеници”.

- Што се тиче пописа 2021. године, очекујем да ће проценат Срба бити много већи него на протекла два, јер се Црна Гора враћа себи и својој традицији и то треба да радује сваког грађанина - истакао је Вучуровић.

Директор Друштва за истраживање политике из Подгорице Владимир Павићевић истиче да попис није политичко питање и да грађани у Црној Гори треба слободно да се изјасне како се национално осјећају.

- Треба радити на томе да сви људи имају слободу да се изјасне о питањима на попису и да на крају процеса имамо реалну слику - рекао је Павићевић.

Нема мијешања

Директор Друштва за истраживање политике Владимир Павићевић сматра да се званични Београд неће мијешати у организацију и спровођење пописа становништва, као што се није мијешао ни у црногорски изборни процес.

- Организација пописа се тиче дјеловања различитих институција и органа у Црној Гори. Они ће се тиме бавити, а не Београд - сматра Павићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана