Нова теорија о обнови Југославије плаши Хрвате

Танјуг
Нова теорија о обнови Југославије плаши Хрвате

Загреб - Пензионисани адмирал Давор Домазет Лошо не одустаје од своје теорије о постојању међународног плана о обнављању Југославије под именом „Југосфера”.

Домазет тврди да је све испланирано да се догоди ове године на Видовдан, односно на дан светог Вида, вјерског празника Српске православне цркве који је повезан са још неким важним датумима као шсто је Косовска битка из 1389, али и проглашење устава Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца из 1921. године, из ере краља Александра.

Домазет упозорава да се Хрвати могу одупрети обнављању Југославије тако што би, путем медија, допрли до, како каже, малог човјека који неће насједати на изразе као што је „регион” или „земље региона”, јер је то синоним за некадашњу државу.

Иначе Домазет је још прије четири године пророчански изјавио да ће Југославија бити обновљена 2014. године.

Данас он не одустаје од тврдње да за то постоје озбиљни међународни планови на којима је најангажованија Велика Британија.

„Да, наравно да и данас мислим тако. Па погледајте само шта се догађа у БиХ! Само да појасним да су тадашње изјаве мало неспретно пренесене. Израз Југосфера није моја измишљотина нити фикција, тим се изразом служе земље запада када причају о нама”, каже Домазет за хрватски портал Дневно.

Оно што, према мишљењу овог аналитичара није симболично, него врло реално, опипљиво и очигледно су протести у БиХ.

„Ови протести 'мирисали' су на Милошевићеву политику. Узвикивало се 'Ово је Босна', а о Херцеговини ни ријечи. Затим тражи се укидање кантона (жупанија) у Федерацији, дакле оних сегмената власти у којима Хрвати остварују какву-такву конститутивност и прокламује се изборно начело један бирач - један глас”, примећује Домазет.

Сматра да долазак шефа турске дипломатије Ахмета Давутоглуа у Сарајево у јеку протеста није случајан.

„Чињеница да је БиХ прије нешто више од годину дана са шест својих министара обишао премијер Турске Тајип Ердоган, и том приликом изјавио да је Турска заинтересирана за БиХ, много тога објашњава. Уосталом његов министар спољних послова аутор је документа 'Стратегијска дубина' у којем су јасно дефинисани турски стратешки интереси до 2071.”, тврди овај бивши адмирал.

Указујући на протесте у БиХ, Домазет каже да му је јасно да народ тамо лоше живи и да су због тога револтирани, али оцијењује да „протести у сусједној БиХ немају само социјалну компоменту“.

„У позадини свега стоји шира геополитичка игра. Имајте на уму да се све догађа у сусрет 100. годишњици почетка Првога свјетског рата, за који се зна како је почео - атентатом припадника тајне српске организације, иза које су стајале енглеске и руске тајне службе, на Фрању Фердинанда”, указује Домазет.

Увјерен је да Хрватска може избјећи, како каже, потезе који би је спасили од поновног гурања у једну неприродну заједницу.

Према његовим ријечима, предсједник Иво Јосиповић треба да прекине стратешко партнерство са Великом Британијом и да се окрене САД, Израелу и Њемачкој.

Мора се, како каже, устрајати на тужби против Србије, обзнанити заштита Хрвата, ратификовати Вашингтонски споразум, јер је угрожен не само опстанак Хрвата у БиХ, него и хрватске државе.

Сви ти елементи указују на жељу за стварањем нове Југославије које је, тврди, већ одавно почел

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана