Нова сеизмографска станица у околини Черкезовца

Срна
Нова сеизмографска станица у околини Черкезовца

ДВОР - На локацији Рујевац у општини Двор пуштена је у рад сеизмолошка станица, једна од постављених у околини локације планиране за центар за збрињавање радиоактивног отпада, саопштено је данас из хрватског Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада.

Станица је опремљена уређајима за регистрацију помјерања тла - широкопојасним трокомпонентним сеизмографом и акцелерографом, те батеријом која омогућава непрекидан рад опреме у случају краћих застоја у напајању електричном енергијом.

Из Фонда објашњавају да је станица Рујевац укључена у хрватску мрежу сеизмографа и акцелерографа Сеизмолошке службе Хрватске, уз обезбјеђено преношење података у реалном времену у сеизмолошки центар на Геофизичком одсјеку Природно-математичког факултета у Загребу.

У Черкезовцу је у новембру 2020. године пуштена у рад сеизмолошка станица ради прикупљања података за карактеризацију и потврђивање локације, пројектовање складишта, безбједносну анализу и процјену утицаја на околину Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на граници са БиХ.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе, јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана