Нова предсједница Сјеверне Македоније током заклетве одбила да изговори пуно име државе

Агенције
Нова предсједница Сјеверне Македоније током заклетве одбила да изговори пуно име државе

Нова предсједница Сjеверне Македоније је одбила да на свечаној заклетви изговори пуно име државе.

Гордана Сиљановска-Давкова, прва предсједница Сјеверне Македоније, у недјељу је одбила да изговори пуно име земље, које се користи од споразума са Грчком 2018.

"Изјављујем да ћу дужност предсједнице Македоније обављати савјесно и одговорно, да ћу поштовати Устав и законе и да ћу штитити суверенитет, територијални интегритет и независност Македоније", рекла је Сиљановска-Давкова пред посланицима и гостима на свечаности.

У званичном тексту се користи уставни назив земље - Сјеверна Македонија. Кандидаткиња македонске странке ВМРО-ДМПНЕ, која се сматра конзервативно про-македонском, Гордана Шиљановска-Давкова, изабрана је на петогодишњи мандат у другом кругу предсједничких избора 8. маја. Она је побиједила социјалдемократу, одлазећег предсједника Стеву Пендаровоског, са 65 одсто гласова. Она је прва жена на овој функцији од проглашења независности ове балканске земље 1991. године.

Нова предсједница је универзитетска професорка у пензији и у суботу је прославила 71. рођендан. Она је у свом говору рекла да ће бити предсједница "свих грађана" и позвала на "јединство" у земљи. Скопље је 2018. године закључило "историјски" споразум са Грчком, у оквиру којег је пристало да се називу земље дода географско обиљежје "Сјеверна", како би се окончао дугогодишњи спор са сусједном државом, која јој је због тога блокирала чланство у НАТО и приступне преговоре с Европском унијом.

Држава је постала чланица НАТО 2020. Споразуму са Грчком противила се партија ВМРО-ДМПНЕ, чији је кандидат на овим изборима Сиљановска-Давкова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана