Нова оптужница против "кавачког клана" у Словенији

Танјуг
Нова оптужница против "кавачког клана" у Словенији

ЉУБЉАНА/ПОДГОРИЦА - Тужилаштво Словеније подигло је оптужницу против 28 особа у тој држави, којима се на терет ставља да су радили за црногорски "кавачки клан" на плану међународне трговине дрогом, пише мариборска Вечер.

Оптужница је, наводи се, написана на око 630 страна.

Полиција је у јануару ове године на подручју Љубљане и Горењске ухапсила више особа осумњичених за трговину дрогом. Након опсежне судске истраге, тужилац Аљаж Бритвич из специјализованог тужилаштва подигао је обимну оптужницу против 28 особа. Оптужница је сада у фази приговора одбране, тако да још није правоснажна, пише Вечер, преноси портал РТЦГ.

Тужилац Бритвич терети оптужене да су хероин, кокаин, канабис и синтетичке дроге шверцовали углавном у Словенији, Аустрији и Италији. Он све оптужује да су умијешани у злочиначку организацију која је дјеловала и у БиХ и Србији, или да су тамо били њени шефови.

"Тужилац у оптужници наводи да је криминална група, која још није у потпуности откривена, дјеловала под окриљем озлоглашеног "кавачког клана", познатог по екстремном насиљу и бруталним обрачунима са противницима. Познато је да је овај клан у Словенији у прошлости већ имао своју ћелију, на чијем је челу наводно био Клемен Кадивец, али је у мају 2021. њихово деловање престало због хапшења актера. Још траје суђење 14 оптужених из ове ћелије у Љубљани", наводи се у тексту.

Истичу да је у међувремену формирана друга, нова ћелија "кавачког клана", као и да је немали број чланова двије ћелије овог клана још је у бјекству.

У оптужници Тужилаштво наводи да су Данијел Лужија, Срефан Радановић, Горазд Млакар и Љубиша Јовановић, заједно са Аднаном Зилиеом, Милошем Јосимовићем, Дејаном Торичем и другим за сада непознатим лицима на територији Словеније и Аустрије кријумчарили кокаин, хероин и канабис. Остали окривљени Самир Халилбашић, Алеш Зупанчич, Само Рутар, Тадеј Крашовец, Богдан Новак, Мирел Ајдарпашић, Младен Вучковић, Самир Нухановић, Армин Мујагић, Дамир Дедић, Станислав Пирнар, Примож Пожун и Елвис Муратовић У Словенији, Аустрији и Италији учествовали су у куповини или продаји дроге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана