Норац мора вратити новац за обештећење српских жртава

Агенције
Норац мора вратити новац за обештећење српских жртава

Загреб - Општински грађански суд у Загребу данас је првостепено пресудио да осуђени ратни злочинци Мирко Норац, Тихомир Орешковић и Стјепан Грандић морају да плате око 108.000 куна /14.000 евра/ са затезним каматама држави Хрватској, јер је обештетила њихове двије српске жртве из Госпића.

Држава је тужбом тражила од њих тројице да исплате новац у износу којим је она раније Стојанки и њеном сину Ђорђу Борићу надокнадила штету, јер су ухапшени без разлога, односно због присилног одвођења и затварања у касарни Перушић у октобру 1991. године, јавили су хрватски медији.

Норац, Орешковић и Грандић осуђени су прије 11 година пред судом у Ријеци због ратног злочина над цивилима српске националности у Госпићу 1991. године.

Том пресудом осуђени су и због хапшења и одвођења Стојанке и Ђорђа Борића возилом цивилне полиције с лисицама на рукама и затварања у најтежим нечовјечним условима међу познаницима и комшијама који су сутрадан убијени.

"Госпићка група" проглашена је кривом за масакр најмање 50 Срба. Тихомир Орешковић осуђен је на 15 година због ликвидације српских цивила у Госпићу у јесен 1991. године.

Мирко Норац најприје је осуђен на 12 година затвора за злочине у Госпићу, а затим на шест због ратног злочина у Медачком џепу 1993. године. Те двије казне обједињене су на укупно 15 година затвора.

Обојица су у међувремену пуштена на слободу пошто су у затвору провели 13, односно 10 година затвора. Стјепан Грандић осуђен је на 10 година затвора.

У још неколико случајева Хрватска потражује новац који је исплатила жртвама у Госпићу и Медачком џепу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана