Њујорк тајмс: Слаб пораст броја заражених у Србији и БиХ, значајан у Хрватској и Црној Гори

Срна
Њујорк тајмс: Слаб пораст броја заражених у Србији и БиХ, значајан у Хрватској и Црној Гори

БЕОГРАД - Амерички "Њујорк тајмс" је на новој мапи, на којој прати ширење вируса корона у свијету, приказао је Србију и БиХ као земље са слабим порастом броја заражених, док су Хрватска и Црна Гора једине у Европи означене црвеном бојом, која указује на пораст броја нових случајева.

Поред Србије и БиХ, свијетло наранџастом, која означава слаби пораст броја заражених од вируса корона, означене су Бугарска, Румунија и Албанија.

На овој мапи земље су класификоване према стопи пораста броја нових случајева у посљедњих 14 дана.

Сјеверна Македонија, која протеклих дана биљежи троцифрене дневне бројеве новозаражених, приказана је у окер боји која говори о томе да је пораст броја новообољелих у претходне двије недјеље отприлике исти, преноси "Спутњик".

Међу европским земљама у којима је тај број у паду, па су обојене плавом бојом, су Велика Британија, Пољска и Грчка, док су Русија, Француска и Италија означене као земље у којима је број новозаражених стабилан.

У свијету су црвеном бојом означени Мароко, Киргистан, Екваторијална Гвинеја и Малави.

"Њујорк тајмс" примјећује да се епидемија стишава у појединим земљама које су у раној фази биле тешко погођене, али упозорава да број нових случајева широм свијета расте брже него икада, с обзиром на то да се дневно пријави више од 100.000 новозаражених.

Лист наводи да је у посљедње двије седмице пораст броја нових случајева забиљежен у скоро двоструко више земаља од оних које су пријавиле пад, што је посљедица жаришта у Латинској Америци, Африци, Азији и на Блиском истоку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана