Њујорк тајмс о изборима: Лидер са најдужим стажом у Европи изгубио у другом кругу

ГС
Њујорк тајмс о изборима: Лидер са најдужим стажом у Европи изгубио у другом кругу

Њујорк тајмс додаје да су Ђукановића током каријере пратиле оптужбе за повезаност са организованим криминалом, што је он одлучно негирао

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, лидер са најдужим стажом у Европи, изгубио је у недјељу кандидатуру за реизбор, према привременим званичним резултатима, што је широм Балкана пробудило наду у дуго очекивани крај политичке ере коју су обиљежили југословенски ратови раних 1990, пише Њујорк тајмс о предсједничким изборим.

Престижни амерички магазин подсјећа да је други круг био трка између два најбоља кандидата међу седам који су се такмичили у првом кругу који је одржан 19. марта. Ђукановић је касно синоћ признао од Јакова Милатовића, економисте школованог на Оксфорду, који је водио кампању на основу обећања да ће искоријенити корупцију и организовани криминал.

Милатовић је одлучно побиједио са око 60 одсто гласова, са 70 одсто пребројаних у недељу увече, додаје Њујорк тајмс. Ђукановић је рекао да поштује исход гласања и пожелио успјех господину Милатовићу, додајући: „Ако је успјешан, то значи да Црна Гора може бити успјешна земља”.

- Очекивало се да  Милатовић, кога је подржала већина поражених кандидата у првом кругу, побиједити, али Ђукановић, “врхунски политички преживјели”, је тако дуго доминирао Црном Гором – био је четири мандата као премијер и два као предсједник — да је његов пораз ипак изазвао сензацију - додаје овај лист.

Њујорк тајмс додаје да су Ђукановића током каријере пратиле оптужбе за повезаност са организованим криминалом, што је он одлучно негирао.

- Пораз лидера који је своју политичку каријеру започео у бившој Југославији подигао је духове опозиционих група на другим дијеловима Балкана, посебно у сусједној Србији, чији је лидер, Александар Вучић, такође почео у Југославији и био је стални српске политике деценијама - наводи лист.

Лист подсјећа да је Ђукановић први пут дошао на власт 1991. године као премијер Црне Горе, тада још у саставу Југославије. У почетку близак савезник Слободана Милошевића, он је касније своју оданост пребацио на Сједињене Државе, обезбјеђујући улазак Црне Горе у НАТО 2017. године упркос широко распрострањеном непријатељству јавности према војном савезу који је бомбардовао земљу 1999. године.

Ђукановић је такође тражио чланство у Европској унији, али је тај покушај, започет 2008. године, пропао углавном због репутације Црне Горе за скривање криминалаца.

Господин Милатовић је у недјељу обећао да ће земљу увести у блок прије краја свог петогодишњег мандата предсједника.

- Политички новајлија, Милатовић кандидовао се за новоформирану странку Европа сада и обећао да ће бацити неслани имиџ Црне Горе. Он је оптужио Ђукановића да је земљу претворио у „Балканску Колумбију”, што се односи на улогу Црне Горе као центра за шверц цигарета и друге кријумчарене робе, додаје Њујорк тајмс.

Подсјетили су и да је Ђукановић био близак Русији 1990. и 2000-их, када је Црна Гора отворила своја врата поплави инвестиција из Русије и постала популарна дестинација за одмор Руса. Али касније се, како истичу, бацио на Запад, оптужујући Русију да је оркестрирала, како су његови званичници рекли, неуспјешан државни удар из 2016. са циљем да заустави чланство земље у НАТО-у.

Он се такође окренуо ка Кини, закључивши договор са државним компанијама те земље за изградњу „аутопута ка нигдје” који је коштао скоро милијарду долара и озбиљно оптеретио финансије Црне Горе.

 - Ђукановић је покушао да представи господина Милатовића, свог изборног ривала, као “коња који вреба српске интересе”, позивајући се на његову подршку просрпских политичара. Али то је било тешко продати с обзиром на претходну каријеру  Милатовића у Дојче банци и Европској банци за обнову и развој, као и дугу историју актуелног председника у сумњивим пословима, закључује Њујорк тајмс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана