Њемачки лист: Негирање Јасеновца усред Њемачке и од пореских пара

Дојчевеле
Њемачки лист: Негирање Јасеновца усред Њемачке и од пореских пара

БОН - Берлински лист "Тагесцајтунг" истраживао је како хрватска католичка заједница у Њемачкој учествује у релативизацији усташких злочина и како њемачке бискупије Католичке цркве мало шта чине да то спријече, наводи "Дојче веле" (DW).

"Нема сумње да је Јасеновац дио Холокауста. Ко то релативизује, тај релативизује и Холокауст", ријечи су Ефраима Зурофа, познатог израелског ловца на нацисте, којима почиње опширан текст у "Тагесцајтунгу" (ТАЗ).

Наводи се да новинар Крсто Лазаревић пише да се управо то - релативизација Јасеновца - догађа у хрватским католичким заједницама и културним центрима у Њемачкој. Берлински дневник је сакупио документе и фотографије који доказују да је у најмање десет њемачких градова приказан филм Јакова Седлара "Јасеновац - истина" који, како констатује лист, "релативизује Холокауст".

У филму се говори о 20.000 жртава у том логору, наспрам бројке од 83.000 колико биљеже озбиљни историчари.

"Седлар доказано користи фалсификоване исечке из новина, документује тобожњи угодни логорски живот фотографијама које су настале изван логора после Другог свјетског рата и истрже сведочанства из контекста", пише "Тагесцајтунг".

"Есенција филма: под усташама Јасеновац није био логор смрти већ само радни логор у којем је страдало релативно мало људи. У логор смрти је Јасеновац претворен тек у социјалистичкој Југославији - то је очигледна лаж", пише у тексту Лазаревића.

Он наводи да је спорни филм приказан у просторијама хрватске заједница у Берлину још 4. марта 2016. године, дакле пре званичне загребачке премијере. Седлара назива "кућним и дворским режисером" Фрање Туђмана који је чак добио награду града Загреба за животно дјело.

Текст берлинског листа концентрише се на дешавања у хрватској заједници у Њемачкој - живот дијаспоре у доброј мјери се одвија кроз 96 хрватских католичких заједница које су подређене немачкој црквеној хијерархији и плаћене из њемачког црквеног пореза.

"Тагесцајтунг" је побројао низ особа које су повезане са пројекцијама филма "Јасеновац - истина". Међу њима је Мијо Марић, бивши предсједник "Хрватског свјетског конгреса у Њемачкој", који је држао говор на немачкој премијери филма. Марић је истовремено члан Интеграционог савјета њемачке Савезне владе, а на једном самиту 2012. је сједио на подијуму са канцеларком Ангелом Меркел.

Почасни гост филмске пројекције био је и надбискуп Никола Етеровић, апостолски нунције у Њемачкој "и тиме изасланик Ватикана". Ни Етеровић ни Мијић нису жељели да одговарају на питања новинара.

Ту је и Неда Цакташ, управница "Хрватске куће" у Минхену гдје је такође приказан филм. Она се потом фотографисала са редитељем и путем Фацебоока му изразила "пуну подршку".

"Цакташ се ангажује у радној групи за миграцију и интеграцију минхенске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), гдје је у априлу 2017. на приредби ''Интеграција у Баварској - успјешна прича'' представљена као успјешан пример интеграције", пише лист.

У тексту се додаје да су међу Хрватима у Њемачкој који су у мају изашли на европске изборе крајње десничарске странке добиле чак 50 одсто гласова, док је конзервативни ХДЗ добио још 16 одсто. Најбоље је међу бирачима у Њемачкој прошла Ружа Томашић која се својевремено у Канади сликала у усташкој униформи, подсјећа лист.

"Она се не дистанцира ни од усташа ни од фашистичког диктатора Анте Павелића", пише "Тагесцајтунг".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана