Њемачки лист: Колинда иде на изборе с фашистоидним Томпсоном

Срна
Њемачки лист: Колинда иде на изборе с фашистоидним Томпсоном

БЕРЛИН - Угледни њемачки недјељник Дер Спиегел у свом принтаном издању пише о нападима на Србе у Хрватској те се истиче да се то одвија само четири мјесеца прије него Хрватска преузме предсједање Европском унијом.

Цитирају бившег премијера Зорана Милановића, сада предсједничког кандидата, који дијагностикује да у Хрватској влада "култура насиља", те критикује нападе на српску мањину.

"Прошле седмице је више хрватских Срба нападнуто крај Книна од стране 15 хулигана", наводи Дер Спиегел и додаје да представници српске мањине говоре о "атмосфери отворене мржње".

Спомињу да је предсједник СДСС-а Милорад Пуповац оптужио и дијелове Католичке цркве за учествовање томе.

Спомињу се и напади на српске спортисте и сезонце, као и да је прије ове године до смрти испребијан један старији локални лидер српске заједнице.

"Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић није показала да су је шовинистички испади узнемирили. Баш обрнуто: њој би било најдраже да је у августу 1995. с оружјем у руци кренула у битку, како је изјавила на слављу годишњице Олује. Уз националистичке тонове и отвореном подршком за пјесме фашистоидног пјевача Томпсона, Грабар-Китаровић иде у реизбор", пише Дер Спиегел.

У чланку се и упозорава да се не може рачунати на приговоре из Брисела, с обзиром на то да је будућа предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лејен у Загребу изјавила да је Хрватска "узор многим земљама" из регије. Коме тачно, не наводи се у тексту њемачког недјељника који је пренио хрватски портал index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана