Њемачка: Перковић остаје у притвору

Танјуг
Њемачка: Перковић остаје у притвору

Берлин/Загреб -- Бивши функционер некадашње југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић биће у притвору у Немачкој до формалног подизања оптужнице за убиство.

Судија је данас одлучио да Перковић буде у притвору, пошто је јуче изручен из Хрватске, јавила је њемачка новинска агенција ДПА.

Уставни суд Хрватске одбио је јуче уставну тужбу Јосипа Перковића на правоснажну одлуку о изручењу Њемачкој, чиме је била уклоњена посљедња могућност да Перковић избјегне изручење Њемачкој која га тражи због сумње да је умјешан у убиство Дјурековића.

Перковића очекује суђење због умјешаности у убиство хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године недалеко од Минхена.

Након што је редовним летом Луфтхансе из Загреба превезен у Минхен, Перковић ће бити пребачен у Карлсруе. Како је за Дојче веле изјавио државни адвокат на њемачком Савезном суду Волф-Дитер Дитрих, Перковић ће данас у подне бити изведен пред истражног судију која ће одлучити шта даље с Перковићем, хоће ли га пустити на слободу или ће остати у притвору.

Минхенска адвокатска канцеларија Форсе, која би према најавама требало у Њемачкој да преузме случај Перковић, јуче није хтјела да коментарише догађаје око његовог изручења и најавила је "више информација" за понедјељак.

Перковић је изручен јуче Њемачкој након што је Уставни суд Хрватске одбио жалбу и потврдио претходне одлуке загребачког Ззупанијског и Врховном суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана