Њемачка критика Милановића: Тврдоглав, антиваксер, популиста...

ГС
Foto: Архива

Велику пажњу њемачких медија изазвале су овонедјељне изјаве предсједника Хрватске, Зорана Милановића.

Милановић је наиме изјавио да ће Република Хрватска у случају ескалације ситуације повући све своје трупе из НАТО контингента у источној Европи, преноси Дојче веле.

Агенција ДПА пренијела је кључне Милановићеве изјаве – попут оне да у актуелном сукобу треба узети у обзир руске безбједносне интересе, односно Милановићеву оцјену да је Украјина једна од најкорумпиранијих земаља.

ДПА преноси да се хрватски премијер Андреј Пленковић извинио Украјинцима због изјаве предсједнице и додао да је Хрватска поуздан партнер унутар Европске уније и НАТО-а и да ће поштовати своје обавезе.

Вијест коју је објавила ова агенција каже да се Милановић све више профилише на "популистичким позицијама", а о њему пише као о тврдоглавом предсједнику који се истакао као критичар корона мјера, као присталица националистичких Хрвата у БиХ и са изговорима. за брутално поступање хрватских полицајаца према избјеглицама“.
 

Загреб и Запад
 

Једногласност у хрватском државном врху по актуелним безбједносним питањима тема је текста у данашњем броју Франкфуртер алгемајне цајтунга (ФАЗ).

Под насловом "Загреб и Запад", дневник напомиње да су Милановићеве изјаве о повлачењу хрватских војника "до посљедњег“"изазвале велику пажњу у Русији и државама чланицама НАТО-а "и зато што би се могле схватити као повлачење Хрватске из Организације Сјеверноатлантског пакта“.

ФАЗ наглашава да предсједник Хрватске не може сама да донесе такву одлуку и подсјећа да Хрватска није војна велесила, али и напомиње да политички сигнал оваквих изјава, посебно ових дана, савршено одговара Москви.

Те изјаве у медијима наишле су на различите реакције, пише ФАЗ.

Наводи се да је Јутарњи лист назвао хрватску предсједницу "звездом руских медија лојалних Кремљу", али и пренио оцјену руског РТ, који пише "Коначно разуман европски лидер", и сматра да Милановић само говори оно што многи у Европској унији мисле али до сада нису смели да говоре јавно."
 

Напад шећера
 

Милановићеве изјаве су у супротности са ставом хрватске владе, пише ФАЗ.

Министар спољних послова Гордан Грлић Радман је у изјави за лист истакао да предсједник не говори у име Хрватске, већ у своје лично име и истакао да је Хрватска лојална чланица НАТО-а.

Њемачки лист преноси и "саркастичну" реакцију премијера Пленковића, који је рекао да је Милановићу приликом посћете фабрици чоколаде (Краш) можда дато превише бомбона и да је то рекао "у нападу шећера".

Реторички обрачун између предсједника и шефа владе није ништа ново у Хрватској, подсјећа ФАЗ и пише да не прође недјеља а да се њих двојица не сукобе, преноси Index.hr

Према писању њемачког листа, Милановић је "формално социјалдемократа", али редовно скреће пажњу на изјаве "које би се у Њемачкој могле назвати десно-популистичким или чак радикално десничарским".

Овај лист Пленковића представља као предсједника "грађанско-конзервативне до десно-популистичке странке ХДЗ", односно као политичара који представља умерено крило ХДЗ-а.
 

Препуцавања између Милановића и Пленковића
 

Докле год је Пленковић на челу владе, Милановићеве спољнополитичке ескападе неће проћи без контрадикторности у Хрватској, сматра ФАЗ.

Али на крају чланка примјећује:

"Тачно је и да је Милановић најпопуларнији политичар у земљи. Можда би било исправније рећи да је најмање непопуларан. Све у свему, закључује ФАЗ, Хрватска остаје земља чији су становници оријентисани на Запад.

Лист наводи резултате недавног истраживања Евробарометра у којем је 70 одсто испитаника у Хрватској одговорило "да, у потпуности" или "да, делимично" на питање да ли се осјећају грађанима Европске уније.

Што се тиче НАТО-а, слика није тако јасна, пише ФАЗ: 44 одсто испитаника у Хрватској има поверење у НАТО, а 47 одсто нема поверења.

"Милановићеве изјаве код једног дијела становништва вјероватно су на плодном тлу. А он је можда и калкулисао са својим изјавама", закључује ФАЗ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана