Њемачка доставила податке о Дензингеру

Срна
Њемачка доставила податке о Дензингеру

Загреб - Хрватско Државно тужилаштво данас је службено саопштило да је Њемачка, путем покрајинског министарства правосуђа за откривање нацистичких злочина, доставила податке о идентитету особе из Хрватске за коју се у њемачкој штампи тврди да је некадашњи чувар у нацистичким концентрационим логорима.

Државно тужилаштво није потврдило медијске наводе да је ријеч о 89-годишњем Јакобу Дензингеру из Осијека, рођеном 1924. у Чепину, бившем припаднику Вафен СС-а, оружаних јединица Хитлерове Националсоцијалистичке партије и чувара у најгорим нацистичким логорима смрти.

Провјеру ових сумњи врши Жупанијско државно тужилаштво у Осијеку, преносе хрватски медији.

Државно тужилаштво Хрватске је затражило достављање документације од правосудних органа САД, гдје је одређено вријеме Дензингер боравио, као и од Центра "Симон Визентал" ради провјере сумњи на евентуално почињење кривичног дјела против међународног ратног и хуманитарног права током Другог свјетског рата.

Дензингерово име се налази и у бази података Министарства правосуђа САД на попису особа које су тамошње власти, након проведеног судског поступка, присилиле на одрицање од држављанства, јер су лагале у службеном у поступку његовог добијања.

Американци су тражили да суд укине одлуку о држављанству САД које је Дензингер добио 1972, готово 16 година након што се уселио у ту земљу и радио као предузетник у Охају, јер је лагао о својој прошлости.

Како пишу медији, Дензингер је за вријеме Другог свјетског рата био припадник Вафен СС-а, члан једне од најкрволочнијих Хитлерових јединица "Мртвачких глава". То није помињао у својим овјереним изјавама и документима за усељење у САД.

Јакоб Франк Дензингер је од 1943. до 1945. био чувар у најмање пет логора, укључујући Аушвиц и Бухенвалд и као такав активно учествовао у нацистичким прогонима.

Заробили су га западни савезници негдје у Француској 24. априла 1945., шест дана прије самоубиства Адолфа Хитлера.

У САД је ушао у октобру 1956. пошто је два мјесеца прије добио визу у америчком конзулату у Франкфурту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана