Ништа од формирања владе, Црна Гора пред новим изборима

Агенције
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Мандатар за састав нове владе Црне Горе и лидер Демоса Миодраг Лекић изјавио је данас да неће бити формирана нова влада.

"Рекао сам да ће влада бити озбиљна или је неће бити. Неће је бити, а ко је био озбиљан нека грађани протумаче. Многе снаге поражене 2020. ће се обрадовати", рекао је Лекић након састанка лидера скупштинске већине, на којем није постигнут договор о конституисању Владе.

Говорећи о краху преговора, Лекић је рекао да не жели да спекулише да ли се "овдје ради о наставку рада техничке Владе".

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић рекао је послије данашњег састанка да је требало да реализују договор који су постигли прије празника, како би заказали сједницу на којој би се бирала влада.

Он је навео да је Демократски фронт донио потписе за сазивање ванредне сједнице Скупштине Црне Горе на којој би се бирала Влада, али да су лидери Социјалистичке народне парије /СНП/ и УРА саопштили да нису спремни за то.

"Донијели смо потписе, исто су урадиле Демократе, Уједињена, Права, мандатар", изјавио је Мандић.

Он је подсјетио да су јесенас договорили да подјеле владу тако да УРА и СНП добију десет ресора, да исто толико подијеле ДФ и Демократе, а да мандатар има златни глас.

"Држали смо се договора, били смо искрени партнер. Нису данас хтјели да потпишу, јер су рекли да им није јасно, да њихови главни одбори треба да се изјасне о учешћу ДФ-а. Препознајемо рукопис из 2020. који није добар за политичко партнерство", истакао је Мандић.

Он је навео да у најскорије вријеме предсједници Скупштине и државе Данијела Ђуровић и Мило Ђукановић треба да направе договор како би истог дана били расписани парламентарни и предсједнички избори.

Састанку, који је иницирао Лекић, присуствовали су челници Нове српске демократије /Нова/ Андрија Мандић, Демократске народне партије /ДНП/ Милан Кнежевић, Покрета за промјене /ПзП/ Небојша Медојевић, Демократа Алекса Бечић, Социјалистичке народне партије /СНП Владимир Јоковић, предсједник Грађанског покрета /ГП/ УРА Дритан Абазовић и функционер те партије Ана Новаковић Ђуровић.

Били су присутни и челници Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, Праве Црне Горе Марко Милачић, Радничке партије Максим Вучинић и ЦИВИС-а Срђан Павићевић.

Скупштина је 29. децембра констатовала да је Лекић, на основу измијењеног Закона о предсједнику, мандатар за састав владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана