Николић са Јосиповићем у Загребу 1. јула?

Агенције
Николић са Јосиповићем у Загребу 1. јула?

Нови Сад - Предсједник Србије Томислав Николић и предсједник Хрватске Иво Јосиповић састаће се 1. јула у Загребу на сесији Игманске иницијативе, мреже невладиних организација у земљама потписницама Дејтонског споразума, објавио је новосадски “Дневник”.

Лист пише да су учешће на сесији потврдили црногорски предсједник Филип Вујановић, као и чланови Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић.

Истовремено, могућ је протоколарни сусрет Николића и Јосиповића, и то 30. јуна на великој свечаности поводом уласка Хрватске у ЕУ.

“Скуп у Загребу резултат је веома озбиљних комуникација са председничким кабинетима, важних не само како бисмо имали гаранцију да ће сви шефови држава учествовати на 23. сесији Игманске иницијативе, него и да ће сама сесија дати одређене резултате”, рекао је за копредсједник Игманске иницијативе Александар Попов.

Он је додао да није случајно изабран 1. јул, за датум одржавања загребачке сесије.

“Централна тема разговора биће прилике у региону после уласка Хрватске у ЕУ. На сесији ће једна од тема бити идеја Игманске иницијативе о унапређењу односа у региону по такозваном нордијском моделу, који даје одговор на питање како да се не наруши досадашњи ниво слободе кретање људи и робе, мада су неке државе чланице ЕУ, друге нису, а неке опет чланице и NATO, друге не”, истакао је Попов.

Према његовим ријечима, на сесији ће бити ријечи и о осталим отвореним питањима земаља “Дејтонског четвороугла”.

“Планирамо да се посветимо и преосталим отвореним питањима земаља жДејтонског четвороуглаж, и то од теме несталих, повратка избеглица, имовинско-правних односа, све до граничних спорова”, каже Попов./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана