Николић, Лајчак: Србија очекује конкретне инвестиције ЕУ за нова радна мјеста

СРНА
Николић, Лајчак: Србија очекује конкретне инвестиције ЕУ за нова радна мјеста

Београд - Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија не очекује финансијску помоћ од ЕУ, већ конкретне инвестиције које ће отворити нова радна мјеста.

Николић је у разговору са министром спољних послова Словачке Мирославом Лајчаком истакао да протекли избори у Србији нису утицали на преговарачки тим, да се преговори одвијају убрзаном динамиком, те да је важно да се припреми отварање поглавља, како би Србија постала чланица ЕУ до 2020. године.

Напоменувши да постоји спремност да се проведу реформе и настави борба против криминала, Николић је као најважније истакао постојање воље да се преузме одговорност за оно што је неизбјежно, а није популарно на кратак рок, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

Он је додао да се са Приштином преговара и чини све да се ситуација нормализује, али да се изнова појављују нови проблеми, који чине живот Срба у Покрајини немогућим.

"Осим тога, начињен је међународни преседан, који део међународне заједнице жели да претвори у изузетак и то је својеврстан парадокс", истакао је Николић.

Он је за рјешавање ситуације на Косову и Метохији предложио да се проблеми рјешавају корак по корак и истакао важност договора и мирног рјешења.

Нагласивши да се глас Србије све јаче чује, Лајчак је рекао да постоје велики проблеми са којима се Србија суочава, али да "она више није дио проблема, већ дио рјешења".

Лајчак је истакао све позитивне ефекте које је Словачка имала након десет година од уласка у ЕУ, напомињући да када је ријеч о сарадњи у региону, Словачка доста трпи због ситуације у Украјини. /крај/јк/јп

Николић: Све више очигледно да бих не може да опстане

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је да је све више очигледно да БиХ не може да опстане.
"Не нарушавамо односе у БиХ, али ништа не можемо да учинимо да та држава постане функционална", рекао је Николић у разговору са министром спољних послова Словачке Мирославом Лајчаком.

Лајчак је био сагласан са ставовима предсједника Србије, поручивши да нема мјеста за оптимизам када је ријеч о функционалности БиХ, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

Говорећи о ситуацији у региону, предсједник Србије је напоменуо да је у билатералним односима са сусједима много тога урађено, али нажалост, иако је постојала спремност Србије да повуче тужбу за геноцид, Хрватска није била спремна на то.

"То ће оптеретити наше односе, направити огромне трошкове, а резултат је неизвестан за обе стране", нагласио је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана