Николић-Јосиповић коначно 1. јула?

Aгенције
Николић-Јосиповић коначно 1. јула?

Нови Сад - Предсједници Србије и Хрватске Томислав Николић и Иво Јосиповић требало би да сједну за исти сто по први пут 1. јула у Загребу на сједници Игманске иницијативе.

Дуго очекивани сусрет био је протеклих годину дана често тема медија због изјава двојице предсједника, а мало је недостајало да до њега дође недавно у Охриду.

Ипак, Самит регионалних лидера заказан за 1. и 2. јун отказан је због различитих ставова о позивници упућеној Косову.

Тако је нова прилика за званични сусрет "Регион након уласка Хрватске у ЕУ".

Копредсједник Игманске иницијативе Александар Попов потврдио да ће на сједници у Загребу учествовати предсједници Србије, Хрватске и Црне Горе, као и чланови Предсједништва Босне и Херцеговине.

Директор новосадског Центра за регионализам прецизирао је да ће на сједници у Загребу бити предсједник Србије Томислав Николић, предсједник Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић, и чланови предсједништва БиХ Жељко Комшић, Небојша Радмановић и Бакир Изетбеговић.

Додао је да ће тема тог састанка бити "Регион након уласка Хрватске у Европску унију" и у том контексту биће промовисан приједлог Игманске
иницијативе за унапријеђење сарадње четири земље, по "нордијском моделу".

- Биће ријечи и о појединим преосталим отвореним питањима, као што је рјешавање статусних и имовинских питања грађана, посебно избјеглица, питање несталих и нека друга питања, навео је Попов.

Додао је да се очекује да ће сједници у Загребу присуствовати комесар за проширење ЕУ Штефан Филе.

Састанак у Загребу биће први сусрет шефова четири државе након готово двије године.

Игманска иницијатива до сада је организовала укупно седам сусрета шефова тих држава.

Игманска иницијатива је коалиција више од 100 невладиних организација која се залаже за нормализацију односа на тлу бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана