Никола Груевски у одсуству осуђен на седам година затвора

ГС
Foto: Архива

СКОПЉЕ- Суд у Скопљу осудио је данас бившег македонског премијера Николу Груевског на седам година затвора у поступку у којем је оптужен да је присвојио 1,3 милиона евра од странке на чијем челу је био и да је новац користио за куповину атрактивног грађевинског земљишта.

У случају названом "Плацеви на Водном" Груевски, који ужива политички азил у Будимпешти, у одсуству је неправоснажно осуђен на јединствену затворску казну од седам година и новчану казну од 3.200 евра.

Никола Груевски је у новембру 2018. побјегао у Мађарску да би избјегао одлазак на издржавање двогодишње затворске казне у другом судском поступку и у Будимпешти је одмах добио политички азил, а у Скопљу се против њега води још неколико кривичних поступака.

Поред Груевског у случају "Плацеви на Водном" су као помагачи били оптужени његов кум Ристо Новачевски, рођак Груевског и бивши шеф тајне полиције Сашо Мијалков, бизнисмен Јордан Камчев, за кога се сматра да је један од најбогатијих Македонаца, његова мајка Ратка Камчева и Ненад Јосифовић.

Суд је Мијалкова осудио на једну годину и три мјесеца затвора, Јордана Камчева на једну годину, Новачевски и Јосифовић су условно осуђени на по двије године, док је Ратка Камчева ослобођена због застарјелости кривичног дјела.

Суђење је трајало девет мјесеци, а суд је одредио да имовина настала крвичном дјелом буде конфискована.

Државно тужилаштво је у случају "Плацеви на Водном" оптужило Груевског да је узео 1,3 милиона евра од новца који је као донације добила ВМРО ДПМНЕ, а потом купио имовину у Скопљу и Крушеву.

Од октобра 2012. до септембра 2013. новцем који је Груевски присвојио од ВМРО ДПМНЕ куповано је грађевинско земљиште на Водном, а Камчев се, према Тужилаштву, бавио препродајом атрактивних парцела на Водном.

Током суђења је откривено да је то земљиште замијенио за три луксузна стана у комплексу "Панорама" на Водном, а откривена су још два стана, још једно земљиште на Водном и двије парцеле у Крушеву, преноси агенција Бета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана