Ниједан објекат на Банији није у потпуности обновљен

Танјуг
Foto: ГС

ЗАГРЕБ- Готово 10 мјесеци од разорног земљотреса који је погодио Банију, у центру Петриње је врло тешко пронаћи објект који је држава у потпуности обновила или изградила, што је, како сматрају Петрињци, довољан поводом да цијела влада поднесе оставку.

Према подацима Штаба за обнову од земљотреса до сада су примили 41.581 пријаву штете, а од тога су радови обављени на 617 породичних кућа и на сваку од њих потрошено је 35.200 куна. То значи да су обављали радове на мало више од шест посто свих оштећених кућа.

Замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић каже да је држава обновила димњаке, али то, додала је, није комплетна обнова, него само поправка.

"Држава досад није направила ни једну кућу. Тиме нисам задовољна, мислим да смо преспори", казала је Бакшић Митић. Мјештани, преноси портал, не виде обнову. Питају се шта су сви ти политичари радили последњих девет мјесеци ако нису били у стању да поправе барем један стан, једну шталу, једну гаражу.

Једина новост је, кажу, да полиција више не забрањује људима пролазак разрушеном главном улицом.

Становник Петриње Илија Шимић је рекао да главном улицом пролази сваки дан, али да нема разлике у односу на дан после земљотреса. Не може да вјерује да се земљотрес догодио, али кад види све око себе дође му, каже, да заплаче. Чини му се, и не само њему, додаје, да је држава дигла руке од њих.

 "Обнова засад јако споро иде, не види се да је има. Да се гради - не гради се. Ништа се не гради... Људи нису задовољни. Пуно их се одселило и још се сели, немају где да раде, па како ће онда остати? Од чега ће овде живети? А једном кад оду, више се не враћају. Одлазе читаве породице с децом. То би требало зауставити, отворити фирме, дати им кредите, куће, станове, нешто...", рекао је Шимић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана