Ницијатива за Републику Истру

Срна
Ницијатива за Републику Истру

Загреб - У Хрватској се појавио блог "Република Истра", а на "Фејсбуку" истоимена страница чији оснивачи поручују да је Истра самостална држава, а Истријанин свако онај ко поштује све истарске народе.

Блог је покренут прије недјељу дана, а у поруци која је преведена на неколико језика пише "Истра - самостална држава. Вајк била, вајк ће бити".


"Истра је држава, Истријан је националност. Истријан је свако онај ко - поштује све истарске народе, њихове језике, дијалекте и говоре, те њихове традиције; онај ко прихвата њене културе, нарочито културу суживота; онај ко дјелује, у границама својих могућности и способности, у правцу унапређења Истре и за добробит њених грађана", наведено је на блогу.

Потписници поруке на блогу кажу да "нису Талијани, нису ни Словенци, ни Хрвати, него Истријани који имају елементе више народа", те да Истра почива на тековинама антифашизма, преноси загребачки портал "индекс".

Иницијатива је покренута крајем прошле године, а на "Фејсбук" страници, која до сада има скоро 3.000 лајкова, пише да је њен циљ регионална аутономија Истре.

Један од коментара на друштвеним мрежама је "Форза Истра, гдје сте били до сад, одвојимо се", док неки корисници "Фејсбука" поручују "Ово што ви радите је позив на нарушавање територијалног интегритета Хрватске и то је кривично дјело".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана