Нибел: Црна Гора треба да јача борбу против корупције

Taнјуг
Нибел: Црна Гора треба да јача борбу против корупције

Подгорица - Њемачка ће и даље подржавати Црну Гору у европским интеграцијама, а Подгорица у наредној фази приступања ЕУ треба да се фокусира на борбу против корупције.

Црногорски премијер Мило Ђукановић и и њемачки министар за привредну сарадњу и развој Дирк Нибел су, на конференцији за новинаре у Подгорици, оцијенили да европске интеграције доприносе стабилности региона.

- Њемачка подржава европски пут Црне Горе, коју видимо као сидро стабилности у региону, казао је Нибел.

Он је додао да Подгорица, међутим, у наредном периоду треба да посвети посебну пажну преговарачким поглављима 23 и 24, која се односе на области владавине права.

- Питање борбе против криминала и корупције било је предмет разговора и Њемачка је спремна да пружи помоћ Црној Гори и на том плану, истакао је Нибел, наводећи да ће њемачки експерт бити на услузи црногорској влади у преговорима за поглавља 23 и 24.

Ђукановић је казао да је свака подршка и помоћ Црној Гори у процесу европских интеграција драгоцена.

Према његовим ријечима, унапређење борбе против криминала и корупције није императив који тражи ЕУ, већ унутрашња потреба Црне Горе.

Послали смо Бриселу акционе планове за поглавља 23 и 24 и очекујемо да ћемо, до краја године, почети преговора о тим поглављима, која су означена као кључна за даљи напредак Црне Горе у европским интеграцијама, казао је Ђукановић.

Нибел и Дјукановић су оцијенили да су односи Црне Горе и Њемачке на високом нивоу, а постоји простор за унапређење сарадње двије државе посебно на економском плану.

Они су као области за побољшање привредне сарадње издвојили енегретику, туризам и производњу здраве хране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана