Ни Бет Израел неће учествовати на комеморацији у Јасеновцу

Срна
Ни Бет Израел неће учествовати на комеморацији у Јасеновцу

Загреб - Вијеће јеврејске организације "Бет Израел" из Хрватске донијело је одлуку да не учествује на овогодишњој комеморацији у Јасеновцу.

"Нажалост, свједоци смо да се умјесто пијетета према жртвама и обавезе сјећања на прогоне и страхоте страдања у Другом свјетском рату, такве комеморације све више користе у сврху разрачунавања различитих политичких и историјских свјетоназора.


За нас као јеврејску заједницу неприхватљиви су историјски ревизионизам, релативизација злочина и покушај оправдања и оживљавања историсјки осуђених покрета и идеологија са којима се у посљедње вријеме све учесталије сусрећемо", саопштено је из те вјерске заједнице.

О учешћу на комеморацији расправљао је и Савез Рома "Кали Сара", али коначна одлука још није донесена.

Посланик СДП-а у хрватском Саборау Мирандо Мрсић оцијенио је да је најава бојкота овогодишње комеморације жртвама логора Јасеновац посљедица "политике која је наставак посјета хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић анонимно и у тишини прошле године и одсуствовања са традиционалне комеморације у Јасеновцу".

"То је на трагу конзервативне идеологије и усташке идеологије која се у Хрватској почиње јављати и сасвим сигурно да ће то изазвати реакције стране јавности, а већ је изазвало великО реаговање у Хрватској", рекао је Мрсић.

Он сматра да је најава бојкота "упозорење свима да усташку идеологију треба одстранити из хрватског друштва, јер она води према злу и ономе што је Јасеновац показао, да људска права и људски живот ништа не вриједе".

Координација јеврејских општина у Хрватској најавила је почетком седмице да неће учествовати на јасеновачкој комеморацији, наводећи као разлоге "релативизацију и ревитализацију усташтва" и незадовољство поставком музеја у Јасеновцу, за који сматрају да не приказује пуну истину о Холокаусту те да ублажава истину о усташком режиму.

Најави бојкота придружило се и Српско народно вијеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана