Невријеме у Словенији највише штете направило у Цељу

Г.С.
Невријеме у Словенији највише штете направило у Цељу

ЉУБЉАНА - Невријеме које је у четвртак поподне захватило Словенију, највише штете направило је у Цељу, а наранџасти аларм је и даље на снази у цијелој земљи.

У појединим дијеловима Словеније и даље је у прекиду снабдијевање електричном енергијом, преноси Тв Словенија.  Како се наводи, у Цељу је пао гушћи град, а оркански ветар и пљускови највећу штету нанијели су у Војнику.

Ватрогасци су интервенисали у више од 40 општина, а невријеме је изазвало додатне проблеме на путевима између Корушке и Штајерске. Према подацима Управе за заштиту и спасавање, надлежни су због невремена од јуче касно поподне интервенисали у више од 40 општина у Горењском, Штајерском, Засавју, Долењском и Посавју. Највише су погођена подручја регионалних центара за информисање Брежице, Крањ, Љубљана, Марибор, Мурска Собота, Птуј, Словењ Градец, Ново место и Цеље, гдје је невријеме највише бјеснило.

У Војнику невријеме је уништило више од 50 кровова кућа, пријављен је велики број оборених стабала, а покренуло се и клизиште које је оштетило један стамбени објекат. У општини Цеље, ватрогасци и даље отклањају посљедице невремена.

- Имали смо 29 поплављених кућа у селу Задоброва, где је било најгоре, и три клизишта у Шмартном - рекао је за Радио Словенија Клемен Котник из цељске професионалне ватрогасне јединице.

Град је падао и на другим мјестима на подручју од Шоштања преко Велења до ширег подручја Марибора и преко Засавја до Козјанског и Обсотеља. Оштећени су путеви у селу Парож у општини Добрна и у селу Козјак у општини Мислиња, а према подацима Управе за спасавање и заштиту, на санацији последица активиране су 103 ватрогасне јединице, од којих су три професионалне.

У Корушкој невријеме је изазвало проблеме на путевима - и даље су затворени магистрални пут Велење-Словењ Градец код Худе Лукње и пут Велење-Арја. На регионалном путу Дравоград-Марибор нешто прије поноћи покренуло се клизиште, али су надлежне службе већ отклониле посљедице.

Због посљедица невремена, министар одбране Марјан Шарец позвао је општине и власти на локалном нивоу да, уколико им је потребна помоћ у рехабилитацији, то затраже и од Словеначке војске. Шеф цивилне заштите Сречко Шестан, апеловао је на грађане и организаторе догађаја да прате метеоролошка упозорења и не излажу се опасности. Словеначка Агенција за животну средину упозорила је јутрос да су се двије јаче олујне ћелије већ формирале у близини границе са Италијом и да се крећу ка истоку Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана