Нестало 35 метара плаже на Ади Бојани

Танјуг
Foto: Printscreen/RTCG

УЛЦИЊ- На Ади Бојани, једном од најљепших дијелова црногорског Јадрана, нестало је 35 метара плаже, усљед ерозије коју је требало зауставити још прије годину дана, изјавио је директор ХТП Улцињска ривијера Бојaн Ђаконовић.

Према његовим ријечима, прије годину дана појавиле су се прве штете на објектима тог хотелско-угоститељског предузећа.

Ђаконовић је за Јутарњи програм ТВЦГ рекао да се причинена штета на објектима процјењује на неколико стотина хиљада евра и да би због тога тај проблем требало да буде високо на агенди надлежних државних институција.

"Ту смо гђе јесмо, морамо урадити све да ерозивни процес сведемо што мањи ниво и да наше објекте ХТП Улцињска ривијера заштитимо у што већој мери", рекао је Ђаконовић.

Истиче и да је сама штета мање важна у односу на чињеницу да је острво Ада изгубило десет посто своје површине, или 42 хектара како кажу стручњаци.

"То је озбиљан проблем који треба да укључи све аларме у систему. То је острво које је познато у цијелом свету и можда најљепше на Јадрану", рекао је Ђаконовић.

Према његовим ријечима, нестало је више од 35 метара плаже, а вода је продрла у објекте који су у првој линији до мора.

Упитан може ли се вратити изгубљено, Ђаконовић каже да се ради на студији како ревитализовати Аду и вратити јој оно што је некад имала.

Пројектом ревитализације предвиђена је изградња насипа од врећа пијеска у дужини од 130 метара и насипање пијеска са постојеће гомиле, казао је Ђаконовић и додаје да је то тек кракторочно рјешење, као и да су у ХТП Улцињска ривијера скептично да ће та мјера успјети да заштити њихову имовину.

Ситуација је, каже, таква да и најмањи таласи причињавају штету на објектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана