Нереди у Словенији: 26 особа повријеђено, демонстранти пуштени из притвора ФОТО

Б92
Нереди у Словенији: 26 особа повријеђено, демонстранти пуштени из притвора ФОТО

Љубљана – Словеначка полиција саопштила је данас да би 33 особе могле бити оптужене због сукоба са полицијом током антивладиних протеста у Љубљани гдје је повријеђено више од 15 особа, преносе агенције.

Портпарол полиције Маја Циперле Адлешић рекла је данас да су демонстранти ослобођени из притвора.

Према њеним ријечима, биће оптужени за кршење јавног реда и мира и суочиће се са оптужбама за сукоб са полицијом током јучерашњих демонстрација.

Око 8.000 људи учествовало је у демонстрацијама у Љубљани против владе премијера Јанеза Јанше.

 У Словенији влада изборна тишина уочи сутрашњег другог круга предсједничких избора.

Словенци ће сутра бирати између актуелног предсједника Данила Тирка и бившег премијера и бившег предсједника странке Социјалних демократа Борута Пахора.

Посљедња испитивања јавног мнења показују знатну предност Борута Пахора и најављују његову убједљиву побједу.

На коначни исход избора могу утицати и протести против власти и политичких и економских олигарха, који се одржавају широм Словеније.

У Љубљани је ноћас владало право војно стање.

Демонстрације у словеначкој престоници су се из мирног протеста претвориле у сукоб полиције и демонстраната, а изазвале су га дириговане групе неонациста.

- Украли су нам државу, а сада и протесте - рекао је један од учесника демонстрација, чију су изјаву пренијели медији.

Међу повријеђенима је 15 полицајаца и 11 демонстраната, а више од 30 демонстраната је ухапшено.

Колатерална штета били су и новинари, сниматељи и фотографи.

Како сазнаје Б92, до немира је дошло када је више десетина хулигана дошло на протест, гдје су се сукобили са полицијом. Полиција је штитила демонстранте, међутим након напада, одговорила је сузавцем.

Полиција је до касно у ноћ покушавала да испразни центар града који је надлијетао полицијски хеликоптер.

Демонстранти су викали “Лопови! Лопови!”, “Готови сте!, “Доле с мафијом!” и држали минуте ћутања за “умрлу државу”.

Најмасовније и најбурније демонстрације су биле у Љубљани, гдје је више од 10.000 људи протествовало у ширем центру града, али упркос свим позивима да протести остану мирни, групе навијача, неонациста и хулигана су се сукобиле са полицијом која је морала да употријеби пендреке, сузавац и водене топове да би се одбранила од флаша, камења и гранитних коцки којима је гађана.

За сада још увијек није јасно шта су заправо захтјеви револтираних словеначких грађана.

Њихове пароле су усмјерене против свих политичких опција у Словенији, против свих политичара, банкара, тајкуна, адвоката и судија, како кажу против свих који су их опљачкали и које називају мафијом.

“СЛО” је скраћеница за “Само Лопови Обогате”, кажу демонстранти.

Како су јавили словеначки медији, група демонстраната је на полицију у близини словеначког парламента бацала комаде калдрме, бакље и друга пиротехничка средства, на шта је полиција одговорила прво сузавцем, а потом и воденим топом.

Словеначка агенција “СТА” је јавила да је у сукобу са демонстрантима повређено између десет и 15 полицајаца, од којих су двојица наводно били погођени комадима калдрме, док је одређени број учесника протеста одведен у болницу.

Мариборски дневник “Вечер” наводи да је насилна група демонстраната на протесте дошла опремљена гас маскама и сузавцима.

За сада није познато да ли је током протеста оштећена зграда парламента, али “Вечер” је јавио да је оближње сједиште НЛБ банке гађано каменицама.

Како преноси “СТА”, шеф љубљанске полиције Станислав Венигер рекао је новинарима да је полиција ухапсила групу насилних демонстраната, наводећи да је маса поступила веома одговорно, удаљивши се од изгредника.

Иначе, Синдикат словеначке полиције је одржао конференцију за новинаре на којој је још једном поновио да су полицајци у процијепу јер морају да извршавају своје задатке, а да са друге стране подржавају мирне демонстрације грађана и њихово залагање за правну државу, а “против корумпираних и изопачених политичара”.

Током конференције, на столу пред полицајцима су стајали њихови грбови, црвени каранфили и гранитне коцке као подсјећање на жалбу полицајаца што су управо они били први на удару разјарених грађана у Марибору.

Министар унутрашњих послова Винко Горенак је путем друштвене мреже “Твитер” честитао полицији на обављеном послу.

Хапшењу је претходио позив полиције да демонстранти престану са нападима и упозорење да на тај начин они крше јавни ред и мир.

Више хиљада учесника протеста је посматрало како миран протест појединци претварају у нешто сасвим друго, пише тај веб портал.

Полиција на “Твитеру” тврди да контролише ситуацију у главном граду Словеније.

У медијима су се појавиле, међутим, различите процјене броја демонстраната и док једни тврде да их је најмање 5.000 поједини кажу и да их је више од 10.000.

Демонстрације у Љубљани и у више словеначких градова организоване су због незадовољства грађана социјално-економском ситуацијом, али и због прекомјерне примјене силе на мариборском митингу, у понедјељак.

Демонстранти су незадовољни и већином политичара од којих траже да поднесу оставке, а међу њима је и премијер Јанез Јанша.

Маса људи је са Трга Републике, гдје је скуп био миран, дошла до зграде Владе и Скупштине Словеније, ограђеним антидемонстрантским баријерама.

Људи, од којих неки одјевени у црно и с капуљачама, носили су цвијеће и транспаренте, а једна од парола је “Нисмо ни леви ни десни, него преварени”.

Око 80.000 студената и професора на универзитетима у Љубљани, Марибору и Приморском прекинуло је предавања да би се на сат или два придружили организованом протесту “Први дан отпора словеначких универзитета”, а против смањења буџета намијењеног образовању у наредној години.

- Предложени буџет за 2013. је поражавајући за универзитете и, уколико буде усвојен, то значи да они неће бити у стању да спроводе наставу на првом и другом нивоу болоњског програма - пренијела је СТА.

Словеначки премијер Јанез Јанша је поводом демонстрација рекао да очито постоји неко коме одговара дизање температуре пред предстојећи, други круг предсједничких избора у недјељу.

Биографије кандидата

Биографије два кандидата су познате - актуелни предсједник Данило Тирк био је представник Словеније у УН и високи службеник свјетске организације, којег је генерални секретар изабрао и за свог помоћника.

Борут Пахор је у претходном мандату био премијер Словеније, а до недавно и предјседник опозиционе странке Социјалних демократа док га странка није смијенила са дужности.

Иако предсједник у политичком и друштвеном животу државе игра само улогу моралног ауторитета, тако га дефинише и словеначки устав - актуелни предсједник државе је истрајни борац за правну државу и социјалну сигурност грађана.

У том смислу је критиковао и садашњу Владу Јанеза Јанше сматрајући његове мјере штедње пренагљеним и да их је од претходног премијера некритички преузео од Европске уније, и пребацио у име кризе сав терет на леђа грађана.

Јанши је такође замјерио и на учешћу у афери “Патрија”, куповини војног наоружања од те финске компаније, као на и непојављивању на суђењу и још много тога.

Бивши премијер је такође човјек који се залаже за правну државу, па је прозвао “стричеве из позадине” који наоружани с капиталом уређују прилике у земљи.

На то је реаговао и бивши предсједник Милан Кучан, који је од њега захтевао да те људе и именује, али одговора, међутим, није било.

Оба кандидата су љевичари, али у првом кругу је за Борута Пахора, по указу “одозго”, свјесни да трећи европски посланик Милан Звер нема шанси за пролазак, гласао и дио десно оријентисаних бирача што баца свјетло и на давање предности на изборе у другом кругу избора.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана