Нереди на протестима у Словенији: Повријеђена четири полицајца, ухапшена четири демонстранта

Срна
Нереди на протестима у Словенији: Повријеђена четири полицајца, ухапшена четири демонстранта

ЉУБЉАНА - У сукобу демонстраната са полицијом у Љубљани током непријављених протеста против владиних мјера повријеђена су четворица припадника специјалне полиције, а ухапшена су четири изгредника, рекао је министар унутрашњих послова Словеније Алеш Хојс.

Хојс је рекао да је у јучерашњим непријављеним протестима учествовало од 400 до 600 људи које је назвао "анархистима".

Он је навео да су међу њима запажени и екстремни припадници навијачких група, те елементи "подземља", а полицију су нападали физички и гранитним коцкама, па је она била присиљена употријебити водени топ и друга средства присиле.

- Полиција је на мјесту догађаја ухапсила три особе, а има доста снимљеног материјала - навео је Хојс и нагласио да очекује да ће бити процесуирани сви који су нападали полицију и учествовали на окупљању забрањеном у вријеме епидемије и у дану када је од ковида 19 умрло 30 људи.

Непријављене протесте најавила је преко друштвених мрежа група која се назвала "Анонимус Словенија", од чијег дјеловања су се дистанцирале групе које већ мјесецима петком послије подне у Љубљани захтијевају оставку владе на тзв. "бициклистичким протестима".

Хојс је навео да су протести и напади на полицију били "подстакнути" и протестима који се у словеначком главном граду одвијају већ више мјесеци, да су их мотивисали и напади на владу преко њој несклоних медија и од лидера опозиционих странака који се од таквих протеста не дистанцирају.

Према извјештајима словеначких медија, до почетка нереда дошло је након што је полиција покушала ухапсити неке демонстранте који су добацивали припадницима полиције или их вријеђали, а касније су нападнуте и неке новинарске екипе које су пратиле догађај, а рањено је и више демонстраната, преносе медији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана