Непозната судбина више од 10.000 несталих на простору бивше СФРЈ

Срна
Непозната судбина више од 10.000 несталих на простору бивше СФРЈ

БЕОГРАД - Међународни комитет Црвеног крста је, поводом 30. августа - Свјетског дана несталих, представио податке према којима се још трага за 10.025 људи несталих од 1991. године, односно од избијања оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ.

Од почетка ове године до данас пронађено је и идентификовао 19 несталих, двије године раније 111, а прошле године 218.

"Позивам све власти у региону да нам омогуће приступ информацијама из својих архива и војних и цивилних да бисмо овај процес коначно убрзали", апелује Јелена Стијачић из Међународног комитета Црвеног крста из Београда.

Предсједник Координације српских удружења породица несталих са простора бивше СФРЈ Душко Челић рекао је да породице вапе за истином гдје су и како су пострадали њихови најмилији и гдје су њихови посмртни остаци.

"Вапимо за њиховом достојном сахраном и достојним гробом", навео је Челић.

До сада је ријешено више од 24.000 случајева несталих, прије свега цивила, који су били највеће жртве сукоба на простору бивше СФРЈ, преноси РТС.

"Процес је успорен, породице губе наду, на неким важним датумима дају им се обећања, добију неку нову наду на сусрету званичника, међутим кад све то прође опет смо на истом", каже Драгана Ђукић из Удружења породица несталих "Суза".

У Влади Србије наглашавају да је неопходно отварање архива међународних организација које су радиле на простору бивше Југославије у вријеме ратних сукоба.

"Да неко има снаге да тражи отварање архива Кфора и Унмика и јединца УН које су биле у Славонији и у другим деловима, на територији Хрватске, БиХ, а и на простору Косова и Метохије. Извесно је да у њиховим архивама има довољно докумената који ће нам помоћи да расветлимо судбину несталих", рекао је предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

Више од трећине лица за којима се још трага је српске националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана