Нема тајног договора Подгорице и Загреба о Превлаци

Aгенције
Нема тајног договора Подгорице и Загреба о Превлаци

Подгорица - Црна Гора и Хрватска немају никакав тајни нити било какав противправни договор о уступању права на концесиона истраживања нафте и гаса у рејону Превлаке, саопштило је црногорско Министарство иностраних послова и европских интеграција.

Из Министарства напомињу да се то наводи у образложењу приједлога за контролно саслушање које су поднијели чланови Одбора за међународне односе, те да ће се ресорни министар Игор Лукшић у складу са процедуром одазвати позиву Одбора, ако сврха није убирање предизборних поена и злоупотреба ове важне теме.

У саопштењу се наводи да се сва комуникација у вези са питањем Превлаке одвија у складу са преговарачком платформом, коју је усвојила Комисија за разграничење између Црне Горе и Хрватске.

Министарство подсјећа да је недавно упутило приговор на хрватске земљописне мапе представљене у Загребу уз концесиону документацију јавног надметања за истраживање и експлоатацију угљоводоника у Јадрану, које су понуђене потенцијалним концесионарима.

Црна Гора је на тај начин указала на Протокол о привременом режиму из 2002. године и подсјетила да он важи до дефинитивног утврђивања државне границе између Црне Горе и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана