Нема краја хрватским конфликтима са сусједним државама

Срна
Нема краја хрватским конфликтима са сусједним државама

Беч - Хрватска влада није "преживјела" ни пола године, али је упркос томе направила велику штету, оцјењује бечки дневник "Стандард" указујући да се Загреб са Србијом свађа око блиске и даље историје, а са БиХ око пољопривреде.

Посебно се однос са Србијом ове године увелико погоршао, иако је већ био оптерећен, додаје лист и подвлачи да је главни разлог то што је Хрватска, као чланица ЕУ, блокирала отварање нових поглавља.


У тексту се додаје да су се посебно Њемачка и Аустрија, као и комесар за ширење Јоханес Хан, успјешно залагали да најмлађа чланица ЕУ ипак да пристанак.

"Ако би се политика вета наметнула онда се у југоисточној Европи, гдје треба савладати бројне терете прошлости, због међусобних блокада у будућности не би много напредовало. Међутим сада је предизборна трка и на сваким изборима у Хрватској однос према Србији игра важну улогу. Често се он злоупотребљава, на примјер, када је недавно Србија, након вишемјесечних одгађања, ипак могла да отвори поглавље 23", наводи лист.

"Стандард" подсјећа да је Хрватска поново захтијевала да се универзална јурисдикција укине у Србији када је ријеч о ратним злочинима.

Хрватска, додаје лист, инсистира да се поглавље 23 не затвори прије него што тај закон не буде промијењен, чему се противи Београд.

"Конфликт ће се наставити. Међутим, стање би се могло побољшати када прође предизборна кампања и нова влада дође на власт у Хрватској, вјероватно без садашњег шефа дипломатије Мире Ковача, који важи за подстрекача", оцјењује "Стандард".

Лист подсјећа да билатерални спор постоји и око даље прошлости - Други свјетски рат.

"Стандард" је указао да је овог љета поново на дневни ред доспјела тема кардинала Алојзија Степинца, који је дјеловао, како подсјећа дневник, за вријеме фашистичке НДХ.

Лист такође подвлачи да Хрватска има конфликт и са БиХ о питању трговинских односа и пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана