Нема компромиса око потјернице ЕУ

Танјуг
Нема компромиса око потјернице ЕУ

Загреб - Хрватска влада ће истрајати на позицији принципијелне државе која не прима наређења од "бахатих" европских политичарки, о измјени закона о европском налогу.

Загребачки "Јутарњи лист" објавио је данас изјаву неиманованог високог фнкционера хрватске владе који каже да нема компромиса око Европског налога за хапшење", јер Хрватска је у праву и ићи ће до краја по цијену да јој Европска комисија изрекне санкције.

"Дакле, идемо с промјеном Устава и оснивањем Истражне комисије, у међувремену очекујемо да правосуђе истражи има ли основа за подизање оптужнице против Јосипа Перковића, а средином 2014. на снагу ће ступити измјене којима ће се укинути временско ограничење примјене европске потјернице. Понављам, не пада нам на памет да одустанемо'', навео је "Јутарњи" ријечи неименованог саговорника.

Хрватска је, наиме, два дана уочи прикључења ЕУ донела закон којим је примјена европске потјернице ограничена на август 2002. Године, чиме је практично заштитила од изручења особе осумњичене за злочине и кривична дјела међу којима је и Јосип Перковић.

Перковића потражује Њемачка која га сумњичи да је учествовао у организацији убиства хрватског емигрант Стјепана Дјурековића 1983. Године у Баварској.

Премијер Зоран Милановић се залаже за промјену Устава којим би се омогућило да Хрватима који су чинии злочине и друга кривична дјела буде суђено у Хрватсој И према хрватским законима, а не, како је рекао, према законима трећих земаља.

Са тим се, међутим, не слаже и најутицајнија опозициона политичка партија - Хрватска демократска заједница. Њен лидер Томислав Карамарко тврди да та странка неће дати подршку СДП-овом предлогу за промјену Устава и сматра да закон о евроској потјерници треба хитно измјенити и примјенити или ће у противном Хрватска добити санкције које ће се пијре свега односити на смањење финансија.

Санкције Хрватској, уколико не буде почела са хитном измјеном закона о европској потјерници и његовом примјеном, најавила је европска повјереница правосуђа Вивијана Рединг .

Ове најаве су, пише Јутарњи, природно изазвале огромно нерасположење унутар извршне власти.

Код ње се ради о споју огромног еготрипа и бахатости, због којих одбија да саслуша наше аргументе. Већ је било максимално непристојно када нам је лекције држала некаква њена портпарола, а Вивијана Рединг посљедњим реакцијама показује да жели до краја заоштрити ситуацију", сматра суговорник "Јутарњег".

Предсједник Сабора Јосип Леко је, међутим, оцијенио бесмисленим предлог о оснивању саборске истражне комисије у случају Перковић, оградивши се да је то његов лични став.

Нисам о томе разговарао ни у Сабору ни у странци (СДП) па износим лични став. Искуство с истражим комисијама говори да преко њих нисмо ништа ријешили. Увјерен сам да поступање владе везано уз тај случај није наштетило Хрватској и не очекујем ‘педагошке мјере’", казао је Леко.
Предсједник Иво Јосиповић је такође увјерен да до европских санција хрватској ипак неће доћи, јер ће, рекао је рекао јуче у Јастребарском, Сабор ускладити хрватско законодавство са европским како је и предвиђено приступним преговором.

Хрватски предсједник је казао да и Европа и Хрватска у овом тренутку имају важнијег посла од спора око измене и примјене закона о европској потјерници.
Иначе, Перковић син Саша је запослен у Јосиповићем кабинету као савјетник за безбједност, па неке странке и појединци сматрају да би он могао доћи у сукоб интереса јер располаже значајним информацијама, уколико његов отац Јосип буде процесуиран.

Јосиповић је, међутим, поручио да му "не пада на памет" да промијени Сашу Перковић додавши да нико не треба да сноси одговорност због евентулог гријеха својих родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана