Нема двојезичних табли у Вуковару

Срна
Нема двојезичних табли у Вуковару

Загреб - Вуковарско градско вијеће усвојило је измјене Статута града, по којима нису предвиђене двојезичне табле на градским установама, институцијама, трговима и улицама.

Измјенама Статута требало би да буде испоштована прошлогодишња одлука Уставног суда да вуковарско Градско вијеће у року од годину дана ријеши питање двојезичности у том граду, јавили су хрватски медији.

За измјене је гласало десет одборника владајуће коалиције ХДЗ-ХКС уз подршку одборника ХДССБ-а Славице Јелинић, која је осигурала пресудни глас за прихватање измјена Статута, а против или уздржано било је десет одборника из редова СДП-а, СДСС-а, ХНС-а и СНС-а.

У вишечасовној расправи обиљеженој бројним вербалним сукобљавањима владајућих и опозиционих одборника, током које је предсједник Вијећа Игор Гаврић удаљио са сједнице одборнике СДП-а Биљану Гаће и ХНС-а Ненада Бучка, чуло се низ супростављених ставова.

Одборници владајуће коалиције ХДЗ-КХС бранили су приједлог измјена Статута које је предложио градоначелник Иван Пенава, а опозициони одборници били су једногласни у мишљењу да измјене Статута нуде мање права српској националној мањини од права предвиђених Статутом из 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана