Некретнине на Јадрану све скупље – а с друге стране обале...

ГС
Некретнине на Јадрану све скупље – а с друге стране обале...

Због туризма некретнине на Јадрану све су скупље, али то није случај са друге стране обале, на примјер у Трсту.

Пристојан стан у Ријеци, на доброј локацији, с буџетом од сто хиљада евра немогуће је пронаћи, а о новоградњи многи могу само да сањају.

"Просечни хрватски држављанин треба да има велика примања, мора бити кредитно способан јер је метар квадратни и до три хиљаде евра", рекла је агент за некретнине Тамара Абрам за ХРТ.
У шездесетак километара удаљеном Трсту је друга прича.

"Цијена квадратног метра у строгом центру града, зависно од локације, креће се од 2.200 до 2.700 евра. Само неколико километара даље могу се наћи станови по знатно прихватљивијој цијени", каже власник агенције за некретнине Лоренцо Адами.

Према ријечима новинара Борна Шмера, стан од педесетак квадрата, који не захтијева много улагања, може се купити и за седамдесетак хиљада евра.

"Тршћанско тржиште некретнина никад није доживјело велике осцилације у ценама. Оне никад нису претјерано расле ни падале. Увијек су ту негдје, на истом нивоу", рекао је агент за некретнине Паоло Аита.

Зато су и цијене разумније, упркос вишем стандарду и платама. Гради се мало, али обнавља се пуно јер и држава то подстиче.

"Ако породица има двије плате и кредитно је способна, није јој велик проблем да купи стан и обнови га или купити већ адаптирани стан изван центра", каже грађевинар Серђио Савини.

Новоградње на Кварнеру ничу једна за другом, али упркос томе старе некретнине постижу вртоглаве цијене. "Нема станова, значи људи су присиљени да купе оно што је на тржишту и некада преплатити вриједност тога стана", рекла је Абрам.

Али није све тако сиво, јер најамнине у Трсту више су од тридесет до четрдесет посто него у Ријеци.

"Исти дан кад огласимо стан за најам од 600 евра добијемо четрдесетак позива", рекао је Адами.
Али, судећи према кретањима на тржишту, слични огласи би се ускоро могли појавити и у Ријеци, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана