Нехамер: Велики изазов 20.000 миграната у БиХ и Србији

Срна
Нехамер: Велики изазов 20.000 миграната у БиХ и Србији

ЉУБЉАНА - Аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер изјавио је данас да су Аустрија и Словенија савезнице у борби против илегалних миграција у коју интензивније треба укључити и друге државе на такозваној балканској рути.

"Пред нама су велики изазови, јер се у БиХ и Србији налази 20.000 миграната", рекао је Нехамер новинарима, након што је са словеначким колегом Алешом Хојсом присуствовао заједничкој вјежби контроле границе дроновима код граничног прелаза Шентиљ.

Он каже да је, уз турске провокације према ЕУ, примјетан већи притисак на аустријску и словеначку границу и да очекује да систем, који је данас тестиран, почне дјеловати идуће године.

Хојс је рекао да Словенија располаже са 24 беспилотне летјелице за контролу границе, те да је у току набавка још 50, док Аустрија има 40 дронова и 50 пилота који њима управљају.

Он каже да је заједничка аустријско-словеначка вјежба показала да се савременом технологијом може много учинити у заштити државне границе и борби против организованог криминала.

Министри су истакли добру полицијску сарадњу двије државе, те навели да је у Аустрији откривено 250 кријумчара илегалних миграната, а у Словенији 180, преносе словеначки медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана