Недолазак Бајрамовића одгодио суђење Мерчепу

Агенције
Недолазак Бајрамовића одгодио суђење Мерчепу

Загреб - Суђење Томиславу Мерчепу за ратни злочин над српским цивилима 1991. одгођено је данас, јер на загребачки Жупанијски суд није дошао да свједочи бивши припадник резервног састава хрватске полиције Миро Бајрамовић који је први јавно проговорио о злочинима “мерчеповаца”, преносе агенције.

Бајрамовић је медијима раније испричао да је Мерчеп, некадашњи помоћник министра унутрашњих послова Хрватске, добро знао што се догађа, иако лично није учествовао у ликвидацијама Срба.

Његова супруга обавијестила је јутрос суд да не може доћи због здравствених проблема, преносе хрватски медији.

Мерчепа оптужница терети да је као командант резервног састава хрватског МУП-а одговоран за одвођење, злостављање, мучење и убијање педесетак цивила са загребачкога, кутинскога и пакрачког подручја.

Бајрамовићу је суђено за убиства на Пакрачкој Пољани, о чему је полиција добила информације током истраге о убиству загребачке породице Зец.

На приједлог тужилаштва предсједник судског вијећа Здравко Мајеровић прихватио је да се у наставку поступка испита двоје свједока о околностима одвођења једне особе, као и бивши “мерчеповац” Небојша Ходак.

Суђење ће бити настављено 14. децембра и 18. јануара испитивањем нових свједока.

Мерчеп је ухапшен 10. децембра 2010. године, али је због наводно лошег здравственог стања био у затворској болници у Загребу или по бањама гдје је у јуну 2011. и примио оптужницу.

Љетос је, такође због здравственог стања, пуштен да се брани са слободе.

Подигнута оптужница не покрива његово дјеловање у Вуковару где је према подацима представника Срба и невладиних организација одговоран за одвођење и ликвидацију неколико десетина Срба у љето 1991. године, прије почетка борби за тај град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана