„Нецензурисано”: Тачи жели у кућни притвор у Словенији

Срна
„Нецензурисано”: Тачи жели у кућни притвор у Словенији

ЉУБЉАНА - Бивши предсједник привремених институција у приштини Хашим Тачи, који се налази у притвору у Хагу гдје му се суди за ратне злочине, жели да му се омогућ да буде пребачен у кућни притвор у Словенији.

То преноси словеначки портал Нецензурисано позивајући се на неколико извора из Словеније и иностранства, док су из Специјалног суда одбили да коментаришу ситуацију.

Према документима у које је објавио портал, Тачи је још у децембру прошле године тражио да га условно пусте на слободу и сложио се да буде у кућном притвору током суђења у трећој земљи која се не граничи са Косовом.

Иако се у судском документу не наводи на коју је земљу мислио, словеначки портал пише да је Тачијев први избор Словенија.

Како се наводи, Тачи је покушао да испита ту могућност кроз различите канале у словеначкој влади, који би требало да дају гаранције да Тачи неће напустити територију Словеније током суђења.

У Хагу нису одговорили ни на питање да ли је Словенија већ дала суду те гаранције, а одговор нису дали ни у словеначком Министарству спољних послова.

У документу у који је портал имао увид, види се да је суд у јануару одби Тачијев захтев за условно отпуштање, уз образложење да би он то могао да искористи за бег, будући да многе земље немају споразум о екстрадицији са Приштином.

Такође, суд страхује и да би Тачи могао да врши утицај на сведоке, а да би то могао да ради и из кућног притвора у некој трећој земљи.

Ипак, крајем априла њемачки судија Каи Амбос, подсјећа „Нецензурисано” истакао је у одвојеном мишљењу да би сенат судија требало озбиљно да размотри Тачијев захтијев, уколико добије понуду треће земље уз јаке гаранције.

Амбос је истакао да би таква понуда била снажан аргумент, као и да је Тачи убјеђен да ће моћи да омогући сталну дозволу за боравак треће земље.

Портал наводи, да се мишљење њемачког судије поклопило са временом када је Тачи наводно контактирао словеначке власти.

Додаје се и да суд контролише постојање могућих услова за Тачијево пуштање на условну слободу свака два мјесеца.

Тачијев адвокат Грегори Кихо, познат по заступању Анте Готовине, није желео да коментарише информације.

Портал наводи да је Тачи, некадашњи лидер такозване Ослободилачке војске Косова, доста времена проводио у Словенији, тачније на Бледу, гдје је кратко време 90-их година било његово политичко упориште.

Како се наводи, он има добре контакте у Словенији, прије свега са актуелним премијером Јанезом Јаншом који га је приватно посјетио 2011. године у Приштини и када му је Тачи дао плакету за дугогодишњу подршку косовским Албанцима.

Исто тако, током прве Јаншине владе Телеком Словеније постао је већински власник телекомуникационог оператера Ипко.

Телеком је касније поднио тужбу за одштету од 48 милиона евра против бивших руководилаца компаније због наводне штете у споразуму, који су такође истраживали кривични истражитељи, а спор је окончан прошле године вансудском нагодбом вриједном нешто мање од три милиона евра.

Портал претпоставља да ће предсједник Србије Александар Вучић имати кључну реч о одлуци о пуштању Тачија, а како се наводи, словеначка влада је обавјестила власти у Београду о Тачијевој понуди прије извјесног времена.

(Крај) лол/

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана