Не српским возилима, избjеглице преко њива до Хрватске

Агенције
Не српским возилима, избjеглице преко њива до Хрватске

У Хрватску преко граничног прелаза Батровци са српским пасошем може се само пјешке, а игра нерава траје цијелог дана.

У колима, којима су камионџије у протесту препречиле пут, има доста породица с малом дјецом. Услови су тешки, а ситуација напета.

"Немамо да једемо и пијемо... Нико не може да прође..."

Око 17 километара дуга је колона камиона у којој неки стоје већ шести дан. Надлежни на царини кажу да не могу много да ураде.

"Можемо да потврдимо листу из царинског подручја Србије за камионџије које желе да иду на други гранични прелаз и тако да заврше царински поступак", рекао је шеф царинске испоставе Батровци Ненад Вукчевић.

Због ситуације на граници има посла и за љекаре.

"Било је једно десетак, 15 људи који су се јавили, углавном су то проблеми везани за повишен крвни притисак и анксиозни проблеми са стресом", навео је др Лазар Гркавац из Дома здравља у Шиду.

Идентична ситуација и на прелазу Шид - Товарник. Пред пасошем издатим у Србији рампа се отвара, али аутомобили са српским таблицама се враћају. Даље не могу чак ни возила рентакара из Србије у којима су страни новинари.

"Колико разумем враћају сва возила из Србије, тако да до границе нисмо ни успели да дођемо. Ово није добро, у овим аутомобилима нису мигранти. Мислим да је то политика, а није добро да због тога људи испаштају", каже новинар Олексиј Псемиски.

Иако је блокада граница првобитно спроведена због избјеглица, неколико стотина метара даље од званичног прелаза Товарник, преко њива стотине избјеглица из Србије улазе у Хрватску.

"Путујемо из Авганистана месец дана. Полиција нам је рекла да сачекамо аутобусе да нас превезу камп".

"Из Авганистана сам, ту сам од јутрос. још нисам одлучио где ћу даље. Ценим ово што полиција ради за избеглице, труде се да нам помогну.

"Од јутрос сам овде. људи су из разних земаља, не само из Сирије, имамо Ирачане, људе из Пакистана, Авганистана. Из УН су нам рекли да морамо да сачекамо и да ћемо добити храну и воду, али да морамо да чекамо".

Возила из супротног правца, из Хрватске у Србију пролазе без проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана