Не може се ићи изван арбитражног споразума

Агенције
Не може се ићи изван арбитражног споразума

Љубљана - Премијер Словеније Јанез Јанша изјавио је јуче да словеначки захтјеви у поднеску за Арбитражни суд о граничном спору с Хрватском у Истри не могу ићи изван онога што је одређено Арбитражним споразумом, преноси Танјуг.

Због наговјештаја да би се пред Арбитражним судом могло оспоравати да је мало рибарско мјесто Савудрија у Хрватској, словеначка влада је недавно одгодила одлуку о томе како ће у свом поднеску дефинисати шта је предмет граничног спора.

Јанша је послије затворене расправе парламентарног одбора за спољну политику о приједлогу словеначког поднеска нагласио да је присутна спознаја о ограничењима које доноси сам Арбитражни споразум.

- На словеначким стручњацима је да се што је могуће више уједине и искористе маневарски простор који постоји. Но, јасно је да се преко онога што је одређено у Арбитражном споразуму, који је у Словенији прихваћен и на референдуму, не може ићи - сматра Јанша.

Словенија и Хрватска своје поднеске за арбитражу морају предати 11. фебруара, а у Хрватској се спекулише да би Словенија због политичке кризе могла одгодити предају поднеска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана