Навршава се 31 година од страдања Срба у Шаговини Машићкој

Срна
Навршава се 31 година од страдања Срба у Шаговини Машићкој

БЕОГРАД - Данас се навршава 31 година од страдања Срба у Шаговини Машићкој, у Хрватској, а за убиства најмање 55 ратних заробљеника и цивила нико још није одговарао, иако су познати планери и починиоци, саопштено је из Документационо-информативног центра “Веритас”.

У ноћи са 18. на 19. децембар 1991. године, припадници 108. и 121. бригаде хрватског Збора народне гарде /ЗНГ/ и специјалци из групе “Свилени”, њих 363, извршили су пјешадијски напад на српско село Шаговина Машићка код Нове Градишке, смјештено на јужним обронцима Псуња.

Ово село је бранило укупно око сто припадника Територијалне одбране из овога и сусједних српских села и добровољаца из Србије.

У току борбе за “проклету утврду”, како су Хрвати, због њеног изузетног геостратешког положаја звали Шаговину Машићку, “зенге” су у току дана, захваљујући и чињеници да су браниоци са мјештанима славили Светог Николу, овладали цијелим мјестом.

Према српским изворима, они су ликвидирали најмање 55 људи, међу којима 31 цивила и припадника Територијалне одбране из овог села, док их је неколико десетина прошло вишемјесечну тортуру у хрватским казаматима.

Према свједочењима преживјелих логораша, “зенге” су пред собом редом палили све куће и убијали и цивиле и браниоце и након одбацивања оружја и предаје.

Према хрватским изворима, акцију је испланирао бригадир Јосип Микшић, тадашњи комадант 121. бригаде, а нападом командовао пуковник Анте Шолић, тадашњи комадант Самосталне интервентне чете при 121. бригади.

Међу убицама цивила и заробљеника, преживјели мјештани су препознали Здравка Паритана, Стевана Кулића, обојица из Церничке Шаговине и Ивана Клепића из Нове Градишке.

По налогу хрватске војске у Шаговини Машићкој је покопано 28 убијених Срба, већина под именом, а скупљали су их и сахрањивали њихови рођаци, међу којима и Цветанка Милосављевић, која је изгубила и своја два сина, Тихомира /20/ и Драгана /23/.

Са ове локације у појединачним ексхумацијама до 2013. године ексхумирано је и предато српској страни најмање шест посмртних остатака, уз објашњење да су “страдали у борби”.

У октобру 2013. године са ове локације ексхумирани су посмртни остаци 19 жртава, од којих је до сада 14 идентификовано. За остале жртве још се не зна ни мјесто укопа.

Село је комплетно опљачкано и спаљено, изузев Задружног дома у коме се налазила хрватска војска све до доласка војника УН.

У Хрватској се ова акција котира као “једна од првих херојских битака домовинског рата, у којој су жчетнициж претрпјели велике

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана