Научници у трци за фонд од милијарду евра

Агенције
Научници у трци за фонд од милијарду евра

Брисел - Научни тимови из читаве Европе почели су надметање за финансирање својих технолошких пројеката у наредних десет година из намјенског фонда ЕУ од милијарду евра.

Конкурс је почео са 26 приједлога, а током прошле године избор је сужен на шест. На крају су у велико финале ушла четири пројекта, међу којима ће бити одабрана два побједника.

Међу њима су план о развоју дигиталних "анђела чувара" који би штитили грађане без њиховог знања, велики компјутер који би радио симулације друштвених, економских и технолошких промјена на планети, покушај да се развије до сада најпрецизнији компјутерски модел људског мозга и могућност једноставније производње графена – ултратанког материјала који би могао да донесе револуцију у производној индустрији.

Европска комисија прогласиће два побједника у Бриселу 28. јануара, пренио је АП.

Иницијално ће сваки пројекат добити по 54 милиона евра из буџета ЕУ за истраживања, а још толико даће националне владе и остали извори.

Даље финансирање зависиће од тога да ли ће научници у првих 30 мјесеци рада остварити значајнија достигнућа. Уколико то буду учинили и ако буду стално напредовали, у периоду од десет година могли би да добију укупно милијарду евра.

Званичници ЕУ задужени за овај програм кажу да финансирање одабраних научних пројеката неће бити угрожено финансијском и дужничком кризом у еврозони.

Један од циљева програма је да научници буду охрабрени да рјешавају не само актуелне проблеме, него и оне који би могли да се појаве у будућности.

Климатске промјене, старење становништва и све мање природних ресурса су дио предвиђања о будућности Европе. До сада нису предочена конкретна рјешења за ове потенцијално велике проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана